Google har brug for en 700 MHz-partner

Google er ved at gøre sig klar til at byde på frekvenser, der kommer i udbud i januar måned i USA, men selskabet har brug for en frekvens-stærk partner.

Computerworld News Service:: Google er gået på jagt efter en frekvensstærk partner, som skal gøre selskabet i stand til at byde på frekvenser, der snart kommer i udbud i USA.

Frekvensområdet mellem 69 8MHz og 806 MHz, der kaldes 700MHz-båndet, bliver i dag anvendt til transmission af analoge tv-signaler.

I 2009 skal det imidlertid gøres tilgængeligt for andre formål - herunder mobiltelefonnetværk.

Auktion til januar

Den amerikanske forbundskommission for kommunikation [FCC, USA's telestyrelse] planlægger at afholde en auktion 24. januar, og de bydende skal aflevere deres planer for anvendelsen inden 3. december.

I juli måned meddelte Google, at selskabet ville afsætte mindst 23,4 milliarder kroner til auktionen, hvis FCC satte visse betingelser for udstedelsen af licenser - så som at sikre folk ret til at vælge, hvilke programmer og netværk, de vil anvende på de telefoner, de køber, samt give serviceudbyderne mulighed for at koble sig op på netværkene og købe minutter én gros fra netværksudbyderne på rimelige betingelser.

Google er stadig i færd med, at "gennemføre de nødvendige forberedelser" til udbudsrunden, lyder det fra en repræsentant fra Google.

Hiver selv penge op ad lommen

I følge avisen Wall Street Journal vil Google finansiere et eventuelt køb alene.

At punge ud med så mange penge for et spekter i frekvensområdet, og samtidig betale for opbygningen af et netværk, der kan gøre brug af det, synes ikke at være et problem for Google, da selskabet per 30. september var god for 66,6 milliarder kroner i kontanter og realiserbar likvid kapital.

En del analytikere er imidlertid skeptiske overfor Googles enegang.

"Trådløse frekvenser og styring af et sendenet er ikke blandt Googles kernekompetencer. Selskabets styrke er indenfor online-annoncering," siger Emma Mohr McClune, chefanalytiker hos Current Analysis.

Hendes synspunkt blev bekræftet af Jan Dawson fra Ovum Ltd.

"Alt andet end søgning virker som en forkert beslutning lige nu," siger Jan Dawson.

Med sit fokus på søge-relateret annoncering er Googles finansielle tal langt bedre, end noget, som selv den bedste netværksoperatør kan fremvise, siger han.

"Man undrer sig over, hvorfor Google ønsker at komme ind på det marked."

Løftestang

Googles umiddelbare mål er muligvis ikke at tjene penge på at være operatører af et netværk. Men det kunne tænkes at være en løftestang i forsøget på at få selskabets applikationer udbredt til flere mobilkunder.

Google har allerede gjort tiltag i den retning, da de tilbød versioner af deres web-applikationer til Apples iPhone, og præsenterede deres Android open-software til mobile enheder.

"Fællesnævneren for disse tiltag er at få deres services ind på de mobile enheder," siger Adam Leach fra Ovum.

Opbygningen af et sendenet er en for stor mundfuld for Google alene, siger analytikerne: firmaet bør gå sammen med en eller flere partnere, ligesom det var tilfældet, da de entrerede på mobiltelefonmarkedet.

En netværksudbyder er "afgørende betydning, når de skal etablere og drive et netværk. Det væsentlige er driften og vedligeholdelsen af netværket. Det er ikke venstrehåndsarbejde, at opbygge og drive en telekommunikationsvirksomhed," siger Bill Ho, senioranalytiker hos Current Analysis.

Hvis Google vil gå sammen med en partner, kunne de vælge Sprint, siger nogle analytikere. De to har allerede indgået et samarbejde om WiMax-tjenester.

Et partnerskab kan også være interessant for et teleselskab, der ikke har etableret sig i USA, siger Jan Dawson. Mulige partnere kunne være Orange eller japanske NTT DoCoMo.

Oversat af Bo Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere