Artikel top billede

"Jeg er bange for, at det her er et forsøg på at luske patenter på software ind af bagdøren," siger Anne Grete Holmsgaard fra SF.

SF frygter softwarepatenter indført i EU

Softwarepatenter er på vej ind i EU via en ny europæisk patentdomstol. Det frygter to rutinerede politikere fra SF.

SF's to rutinerede politikere, Anne Grete Holmsgaard og Margrete Auken, frygter, at EU er i gang med at luske softwarepatenter ind af bagdøren via oprettelsen af en ny patentdomstol.

Derfor har Anne Grete Holmsgaard stillet et såkaldt § 20 spørgsmål til udenrigsminister Per Stig Møller.

Her skal ministeren redegøre for, hvordan man forhindrer at en kommende europæisk patentdomstol får mandat til at godkende softwarepatenter.

"Jeg er bange for, at det her er et forsøg på at luske patenter på software ind af bagdøren. Mange store virksomheder og nogle regeringer, inklusiv den danske, har i mange år kæmpet for muligheden for at patentere software.

Det så vi med den voldsomme lobby under behandlingen af EU's softwaredirektiv i 2005," siger folketingspolitiker Anne Grete Holmsgaard.

Lodret uenig

Anne Grete Holmsgaard forklarer, at det dengang lykkedes EU-parlamentet at forkaste direktivet.

"Patenter på software vil skade den fri konkurrence og give højere priser for forbrugerne," frygter hun.

Derfor er hun lodret uenig i regeringens holdning.

"Den danske regering har hele tiden ønsket patenter på software, så det vil den sikkert fortsat arbejde for. Det er bare dybt problematisk at man nu laver denne uigennemskuelige manøvre, hvor man direkte går imod hvad et klart flertal i EU-parlamentet besluttede i 2005," siger hun om det nye tiltag i EU.

Arbejder internationalt

Også hendes partifælle Margrete Auken har kastet sig over sagen.

Hun arbejder netop nu på at stille en række spørgsmål til EU-kommissionen.

"Det er vigtig af få afklaret, på hvilket retsgrundlag den nye europæiske patentdomstol skal dømme. Hvis det bliver på grundlag af den Europæiske Patent konvention, er der en betydelig risiko for, at softwarepatenter bliver tilladt," siger medlem af EU-parlamentet Margrete Auken.

Hvad håber du at få ud af spørgsmålene?

"At vi får gang i en debat mellem Kommissionen og Parlamentet om de 'softwarepatent-huller', der kan være i kommissionens kommende forslag. For mig er det vigtigt, at Parlamentets politiske afvisning af Softwarepatentdirektivet tilbage i 2005 ikke bliver underløbet i 2008," siger Margrete Auken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere