Artikel top billede

Tidligere Mærsk-reder: Fyringer skyldes it-problemer

Tidligere højtplaceret skibsreder klandrer den nuværende ledelse i Maersk Line for at krybe uden om it-koks og integrationen af P&O Nedlloyd som grund til den største sparerunde i rederiets historie.

En af de mest betydningsfulde skibsredere efter Mærsk McKinney Møller, Ib Kruse, kritiserer nu i skarpe vendinger topchef Eivind Kolding fra Maersk Line.

Det sker, fordi Eivind Kolding siden lanceringen af den omfattende spareplan har begrundet planens nødvendighed med problemer, der er opstået i løbet af de seneste 10 år og således lang tid før opkøbet af P&O Nedlloyd og de deraf følgende it-problemer.

I stedet fastslår den tidligere reder Ib Kruse, at de nuværende problemer skyldes netop overtagelsen af rederiet og de omfattende it-problemer, der fulgte i kølvandet - en facet i krisen, som Computerworld har dækket tæt , men som ingen personer A.P. Møller-koncernen trods gentagne opfordringer endnu har ønsket at uddybe.

Kalder det uklædeligt

Ib Kruse skriver blandt andet i Morgenavisen Jyllands-Posten:

"Maersk Lines resultater for 2004 og 2005 var gode, og der var dengang ingen snak om 'metaltræthed'. Så kom opkøbet af P&O, der sammen med it-problemer resulterede i dårlig daglig operation, tab af markedsandele og store indtægtstab. Det er derfor uklædeligt, at man nu søger at skubbe den primære skyld herfor tilbage til tiden før købet af P&O," lyder det fra Ib Kruse i et læserindlæg i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Den nu 75-årige skibsreder blev ansat i A.P. Møller - Mærsk i 1950 og gik på pension i 2003.

Flere ledelseseksperter, deriblandt Steen Hildebrandt fra Handelshøjskolen, betegner det som yderst bemærkelsesværdigt, at en tidligere A.P.Møller-reder tager bladet fra munden i offentligheden.

Stadig it-udfordringer

Den offentlige udmeldingen kommer efter en uge, hvor Eivind Kolding har haft stort held med at forklare den omfattende spareplan, Streamline, der blandt andet koster mellem 2.000 og 3.000 mellemledere jobbet, med organisationsproblemer oparbejdet igennem 10 år.

Til gengæld er de omfattende it-problemer, der har kostet Maersk Line flere milliarder de senere år, blevet nedtonet.

Og det endda selv om der tilsyneladende fortsat er - som Computerworld skrev forleden - betydelige it-udfordringer i Maersk Line, som kan vare op til to år endnu.

Barsk kritik

Professor i strategi og forretningsudvikling Anders Drejer fra Handelshøjskolen i Århus mener på linje med Ib Kruse, at den nuværende ledelse må tage et tydeligt medansvar:

"Hvorfor har Eivind Kolding og andre ikke råbt op noget før, hvis der reelt har været et problem i årevis? Den aktuelle håndtering virker hverken særskilt handlekraftig eller betryggende," vurderer han overfor Jyllands-Posten.

Han har tidligere været ude og påpege at Niels Smedegaard skal holde et vågent øje med it-problemerne.

Hos A.P. Møller Mærsk ønsker man imidlertid ikke at kommentere kritikken fra Ib Kruse.

"Vi har intet at bidrage med til det," siger informationsmedarbejder Thomas Grøndorf fra A.P. Møller Mærsk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere