Artikel top billede

OOXML eller ODF? Tegning: Lene Sekjær

Analytiker-gruppe hylder OOXML frem for ODF

En rapport fra et amerikansk it-analysefirma hylder Microsofts OOXML-format på bekostning af ODF. Open Source Leverandørforeningen i Danmark håner rapportens konklusioner.

Markedsforskere hos teknologi-analyseinstituttet Burton Group opfordrer i en såkaldt uafhængig og gratis rapport på 37 sider, "What’s Up, .DOC? ODF, OOXML, and the Revolutionary Implications of XML in Productivity Applications", it-administratorer til at skifte til OOXML.

Opfordringen kommer fra de to Burton-analytikere Guy Creese og Peter O'Kelly fra Burton-group og skal ses i lyset af, om virksomheden allerede benytter Microsofts Office-pakke.

"Enhver virksomhed, der mere eller mindre direkte benytter Microsoft Office-pakke, bør undersøge mulighederne i OOXML.

Udover at være standard-formatet i Office 2007, så tilbyder OOXML betydelige komprimerings- og sikkerhedsfordele i forhold til tidligere, binære Microsoft Office-formater," skriver de to forfattere.

Burton-analytikerne peger samtidigt på OOXML som et mere effektivt dokument-format end ODF, der er udviklet af OASIS-gruppen, som blandt andre består af Sun Microsystems, IBM og Novell.

Det skyldes ifølge Guy Creese og Peter O'Kelly, at OOXML-formatet vil være mere udbredt og progressivt end ODF. Eksempelvis er OOXML ifølge de to analytikere mere nuanceret end ODF, og Microsoft-formatet vil med tiden kunne inddrage applikationsdomæner som databaser.

De to Burton-analytikere tror dog ikke på, at eksempelvis databaser eller andre domæner vil blive inddraget i OOXML før afgørelsen om formatet kan blive en ISO-standard, hvilket ikke lykkedes i første omgang for Microsoft.

ODF er et politisk anti-Microsoft-produkt

Burton-rapporten vil ikke begrave ODF-formatet, men betragter det som presset på længere sigt.

"ODF er virkelig godt designet, men det er mest brugbart for urealistiske scenarier, hvor Microsoft Office-filer ikke er en nødvendighed[…]ODF er ikke tilstrækkeligt for reelle, komplekse problemstillinger, som virksomheder skal kunne løse," lyder det i rapporten.

De to analytikere peger på, at selskaberne Sun Microsoystems, IBM og Novell med tiden måske vil kunne udvikle formatet til at være mere bruger-orienteret og i stand til at løse komplekse problemstillinger.

"Men indtil videre bør ODF mere ses som et politisk anti-Microsoft-produkt frem for et objektivt teknologi-valg," står der i Burton-rapporten.

Open Source forening ryster på hovedet

Det udsagn har formand for Open Source Leverandørforeningen i Danmark, Morten Kjærsgaard, ikke meget til overs for.

"Man kan jo ligeså godt påpege, at OOXML er åben standard-fjendsk, fordi formatet ikke kan benyttes i andet end Microsofts egne programmer, hvilket jo er hele meningen med åbne standarder i de danske forvaltninger," griner han.

I det hele taget har Morten Kjærsgaard ikke meget respekt for Burton-rapportens konklusioner.

"Uafhængigheden skal man nok tage med et gran salt, når Burton ligger rapporten ud til gratis download. Derudover tager den udgangspunkt i en Microsoft-verden, som jo ikke nødvendigvis er den hele sandhed," siger han.

Morten Kjærsgaard fortæller om en rapport, som Open Source Leverandørforeningen i Danmark bestilte hos Rambøll Management angående de økonomiske konsekvensberegninger ved at indføre ODF som dokument-standard i Danmark.

"Rapporten viste, at det bedst kunne betale sig at indføre ODF. Nogle måneder senere bestilte IT- og Telestyrelsen en rapport fra Rambøll med samme opdrag, og den viste det stik modsatte resultat," griner han.

Samtidigt tilbageviser han, at ODF ikke kan benytte databaser, da ODF ifølge Morten Kjærsgaard kan inddrage Oracle- og andre databaser i OpenOffice.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere