Priser til forskning i digital tv og kræftgener

To danske eliteforskere modtager priser for deres forskning i henholdsvis digital tv og computermodeller, der isolerer de gener, der giver kræft.

De to forskere, Jan Østergaard og Thomas Mailund Jensen, fik torsdag overrakt Det Frie Forskningsråds Ung Eliteforskerpriser, der gives til i alt 24 forskere under 35 år.

Med æren følger et kontantbeløb på 200.000 kroner.

De to får priserne for deres forskning i henholdsvis digitalt tv og softwareudvikling, der kan isolere gener, der giver mennesker kræft.

Det skete på en konference på Glyptoteket i København i eftermiddag, hvor der blev uddelt i alt 50 priser til et samlet beløb på 70,5 millioner kroner.

Forskerprisuddelingen finder sted for tredje gang på initiativ af videnskabsminister Helge Sander (V).

EliteForsk har til formål 'at belønne, anerkende og synliggøre den indsats og de resultater, som nogle af de allerbedste yngre danske forskere leverer', hedder det i motiveringen af prisuddelingen.

Bedre tv til folket

Den ene af prisvinderne er 33-årige cand.polyt. Jan Østergaard, hvis prisvindende projekt skal sikre den danske befolkning fordelene ved digitalt tv.

Forbrugere med lav båndbredde kan i øjeblikket ikke modtage digitalt tv, og forbrugere med høj båndbredde kan ikke opnå højkvalitets digitalt tv, HDTV- format, da sendekvaliteten er fastlagt efter en middel båndbredde.

Jan Østergaard er i gang med at udvikle et kombineret indkodnings- og kommunikationsprincip, som splitter det digitale tv-signal i delkomponenter.

Forbrugere med lav båndbredde vil modtage få delkomponenter, hvorimod forbrugere med større båndbredde vil modtage flere.

Kvaliteten af tv-signalerne afhænger af hvor meget, der modtages, og ikke hvad, der modtages.

Det betyder, at alle forbrugere modtager en minimumskvalitet af digitalt tv, mens forbrugere med meget stor båndbredde garanteres højkvalitets digitalt tv.

Jan Østergaard oplyser, at han med prispengene kan anskaffe sig kommunikationsudstyr til en realistisk simulering af et komplet kommunikationssystem, ligesom han også får mulighed for opholde sig på en udenlandsk forskningsinstitution med ekspertise inden for digital kommunikation.

Softwareudvikling og sygdom

Den anden it-baserede modtager af Ung Eliteforskerprisen er den 32-årige adjunkt og ph.d., Thomas Mailund Jensen.

Hans forskningsprojekt går ud på at udvikle datalogiske og statistiske metoder til at analysere genetiske data og sygdomsdata, og på at udvikle software, der kan bruges af andre forskningsgrupper, der analyserer den type data.

Mange alvorlige sygdomme, som for eksempel kræft, er arvelige, og nedlagt i vores individuelle gener.

"Vi ved bare ikke i præcis, i hvilke gener, vi finder denne risiko. Men med ny teknologi er vi i stand til at måle individuelle genetiske forskelle i stor stil.

Vi kan måle hele arvemassen på en gang, og vi kan måle den på tusinder af individer i et enkelt studie.

I det omfattende datamateriale er det imidlertid et statistisk problem at finde de gener, der disponerer for eller beskytter imod de arvelige sygdomme," udtaler Thomas Mailund Jensen.

Derfor vil hans forskningsprojekt forenkle de matematiske modeller i de statistiske metoder, og udvikle nye, hurtige algoritmer til håndtering af data.

Thomas Mailund Jensen arbejder tæt sammen med forskningsgrupper i England, Island og USA.

"Prispengene vil gøre det lettere for mig at besøge dem. I disse internettider er det nemt at have globale samarbejder, men at mødes fysisk, er oftest mere stimulerende."

Han forventer også at ansætte et par studerende, som kan hjælpe med at udvikle software, som er en stor del af hans arbejde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere