Artikel top billede

Forslag: Danske netpirater skal tvangsfjernes fra internettet

Netforbindelsen bør lukkes for danske netpirater, der snuppes i at kopiere mere end to gange, mener pladeorganisationen IFPI. "Ude af trit med virkeligheden," mener Forbrugerrådet.

Hver gange pladebranchen sælger et stykke digitalt musik på nettet, bliver der piratkopieret 20.

Det skriver pladebranchens internationale organisation, IFPI, i dens årsrapport, Digital Music Report 2008, der blev offentliggjort torsdag.

Det har fået organisationens internationale formand, John Kennedy, til at opfordre flere nationer til at følge den franske præsident Nicolas Sarkozy's forslag fra november, hvori han anbefalede at lukke for piraters internetforbindelse, hvis de bliver taget i at piratkopiere tre gange.

Fornuftig løsning

I Danmark ser man gerne lignende regler indført, siger IFPI's danske marketingsdirektør Jesper Bay:

"Jeg synes egentlig, at det er en meget fornuftig løsning. Det ville være forkert, hvis man hægtede folk af første gang, men det her er en relativ blid løsning," siger han.

"Jeg ved ikke, om tre advarsler er den rigtige løsning, eller om det skal være blidere eller hårdere, men jeg synes, det er et dejligt konkret forslag."

Organisationen har tænkt sig at gøre sig, for at forslaget bliver kendt, hvor beslutningernes bliver taget.

"Det er noget, vi har tænkt os at drøfte med de relevante parter. Både på Christiansborg og i Kulturministeret," siger Jesper Bay.

Forbrugerrådet kritiserer

Forslaget møder dog kritik fra Forbrugerrådet.

"Det er jo helt ude af trit med virkeligheden at ville afskære borgernes elektroniske livline til omverdenen, og det hænger slet ikke sammen med de krav, der stilles til den enkelte borger i et moderne samfund, som hele tiden bliver mere og mere digitaliseret," siger jurist Agnete Sigurd.

Det problem genkender Jesper Bay slet ikke.

"Hvis folk opfører sig 'lovligt', så er der jo ikke nogen, der kommer og tager deres forbindelse. Det er kun i det øjeblik, de gør noget, der er ulovligt. Og så får de endda tre advarsler først. Det gør man altså ikke, hvis man kører over for rødt," siger han.

Politisk støtte svinger

På Christiansborg har opbakningen til den franske model været svingende.

Til Computerworld har Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, tidligere afvist tanken, mens Jørn Dohrmann (DF) ikke vil afskrive forslaget.

"Hvorfor skulle de have adgang til nettet, når de alligevel misbruger de," lød det dengang fra Jørn Dohrmann.

Står det til Forbrugerrådet, bør de tanker dog hurtigst muligt skydes ned:

"Jeg håber, at de danske politikere tænker sig godt og grundigt om, før de overvejer om en lignende ordning skal indføres i Danmark. De skal i stedet hjælpe borgerne med at forhindre, at den franske aftale bliver udbredt til resten af EU", siger Agnete Sigurd.

Hellere aftaler med ISP'er

IFPI's danske marketingdirektør Jesper Bay ser da også hellere, at indholdsleverandørerne og internetudbyderne sammen finder en løsning på problemet.

"Det med bare at kriminalisere og lovgive sig ud af problemerne er ikke nødvendigvis den mest pædagogiske eller kommunikationsmæssige optimale løsning," siger han og tilføjer.

"Vi vil da langt foretrække at gå i dialog med internetudbyderne om at finde en løsning. Jeg tror også, det kunne blive mere effektivt, for så kunne vi måske blive enige om en god måde at kommunikere det ud på."

Han understreger dog sin støtte til grundtanken om at udelukke musikpirater fra at bruge internettet efter to advarsler.

"Jeg synes egentlig, det er en ret fair løsning. Især hvis alle udbydere er med på det."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere