Artikel top billede

Linux kan blokere Vista-SP1 installation

Benytter man både Vista og Linux på sin computer, kan man være afskåret fra at installere SP 1 til Windows styresystem. Installationen godkender nemlig kun Microsofts egen startsektor.

Hvis man kører dualboot med Windows Vista og en Linux-distribution på computeren, kan det være forbundet med en massiv hovedpine, når Vistas SP 1 skal installeres.

Problemet berører Windows Vista Ultimate og Windows Vista Enterprise og skyldes, at Microsofts sikkerhedsfunktion BilTocker ikke accepterer en ukendt startsektor - bootsector - på harddisken.

Sikkerhedskæden brydes

Service-pakken indeholder en opdatering, nærmere bestemt KB935509, som kræver, at harddiskens startsektor opdateres.

Har man installeret Linux og Windows side om side på harddisken, har Linux med stor sandsynlighed byttet Windows' startsektor ud med sin egen.

SP 1 indeholder en opdatering til BitLocker, der er en drevkrypteringsfunktion, og det er den, som skaber problemerne med systemets startsektor.

Funktionen foretager et såkaldt “chain of trust-tjek” på maskinen, og i denne kontrol indgår blandt andet bootloaderen.

I et dualboot-miljø, hvor Vistas bootloader er blevet udskiftet med open source-produkterne GRUB eller den ældre LILO, kan denne kontrol ikke foretages, og derfor kan Vista SP 1 ikke starte installationen.

Man er ikke fortabt

Man er dog ikke fortabt, for der er metoder, hvorpå man kan omgås problemet.

Hvis Linux' og Windows' partitioner er installeret på den samme harddisk, kan man genskabe Vistas master boot record (MBR), som er de data, der bruges til at starte styresystemet.

Det skal gøres, før man påbegynder installationen af SP 1, og søsættes fra en Vista recovery DVD.

Hvis operativsystemerne er placeret på forskellige harddiske, kan man nøjes med at ændre boot-rækkefølgen i BIOS-opsætningen, så den først peger på den disk, hvor Vista er installeret.

Når SP 1 er installeret, kan man så ændre rækkefølgen til den oprindelige konfiguration.

Vælger man at benytte Linuxs startsektor kan man dog ikke benytte sig af den ekstra sikkerhed, som BitLocker tilbyder, eftersom Vista ikke kan foretage sin ”chain of trust” fra strømmes slås til, til operativsystemet er kørende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere