Artikel top billede

HP bygger intelligent hukommelse

Det første spæde skridt i en sand revolution af hukommelseskredse er muligvis taget af forskere ved HP. Den manglende fjerde grundlæggende elektroniske komponent er skabt i praksis.

Computerworld News Service: Forskere fra Hewlett-Packard har udviklet en fungerende hukommelseskreds, der i 37 år ellers kun har eksisteret i teorien, og som i sidste ende kan erstatte ram og gøre computere mere intelligente ved at huske de data, der har været igennem den.

Teknologien hedder memristor og kan lade computere tage beslutninger ved at forstå tidligere mønstre af data, som den har opsamlet, på lignende facon som den menneskelige hjerne samler og forstår serier af hændelser.

For eksempel kan en menristorkreds være i stand til at fortælle en mikrobølgeovn, hvor lang tid forskellig mad skal have baseret på information, den har opsamlet i tidens løb, udtaler Stanley Williams, ledende forsker (senior fellow) ved HP.

Demo med prototyper

En memristorkreds kræver en lavere spænding og mindre tid til at tænde end konkurrerende hukommelse som DRAM og flash, ifølge Williams.

"Fordi den har brug for en lavere spænding og mindre tid, har den selvfølgelig et lavere strømforbrug," udtaler Williams.

Tættere hukommelsesblokke tillader også memristor-kredse at lagre mere data end flashhukommelse.

HP forsøger ved hjælp af prototyper at vise designere af hukommelseskredse, hvad memristor er i stand til.

"Det, vi har gjort, er at bekræfte et koncept til en ny elektronisk enhed, der oprindeligt blev foreslået for næsten 40 år siden," udtaler Williams.

Memristor er det fjerde fundamentale strømkredskomponent, der sammen med de tre andre – resistor, kapacitor og induktor (eller modstande, kondensatorer og spoler) – har været kendt i 150 år, ifølge Williams. Komponenten har egenskaber, der ikke kan efterlignes af nogen kombination af de tre andre komponenter, ifølge Williams.

"Den er ligeså fundamental for elektronikken, som et kemisk element er det for kemien, og en elektron er det for fysikken," udtaler Williams.

I en akademisk artikel fra 1971 skrev Leon Chua, matematiker og professor ved University of California at Berkeley, at memristor ville have egenskaber, der ligner de egenskaber, en synaps i hjernen har. Synapsen skaber forbindelse mellem to neuroner, og jo oftere et signal sendes til en synaps, des stærkere bliver synapsen.

"Det er en meget anderledes form for adfærd end noget andet, der før er observeret i kredskomponenter," udtaler Williams.

Akademisk apparat

HP kommer ikke til at genskabe samtlige af hjernens funktioner i en memristor, men virksomheden prøver ifølge Williams at bygge en relativ simpel computer, der drives af et helt andet princip end andre computere i dag.

Forskerne skabte hukommelsen ved at sætte strøm til en kreds med blokke af titaniumdioxid. Den faktiske modstand i memristoren opnår en ladning, der ifølge Williams er afhængig af strømmængden i kredsen. Når der slukkes for strømmen, bevarer hukommelsen den tilegnede information.

Selvom memristor-konceptet har eksisteret et stykke tid, er hukommelsesprototypen et akademisk apparat, der til at starte med vil arbejde sig igennem universitets-verdenen, men kan ifølge Williams ramme det kommercielle marked for halvledere om fem år.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere