Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Helge Sander vil tvinge priser på mobildata ned

Regeringen vil have lavere priser på sms og mobildata på tværs af landegrænser. God idé, men dræb ikke konkurrencen, lyder advarslen fra Telekommunikations-industrien.

Det koster kassen at downloade data på mobilen i udlandet. Og det er 10 gange dyrere at sende en sms hjem fra ferien, end når det sker inden for Danmarks grænser. Det vil videnskabsminister Helge Sander (V) nu have EU til at gøre noget ved.

Ministeren har netop fået en undersøgelse fra IT- og Telestyrelsen, som viser, at mobilkunderne betaler en alt for høj pris.

"Undersøgelsen bekræfter desværre den mistanke, jeg på forhånd havde. Vi betaler alt for meget for at bruge vores telefoner på ferier eller på forretnings-rejser," siger Helge Sander og tilføjer, at problemet er blevet mere aktuelt.

"Da brugen af sms og andre datatjenester er i kraftig vækst i disse år, risikerer danskerne rekordregninger efter udlandsophold," siger ministeren.

Sidste år blev priserne på mobilsamtaler mellem EU-lande reguleret, og i år skal EU-kommisionen vurdere, om der også skal gribes ind overfor priserne på data, sms og mms.

Det er den vurdering, som Helge Sander nu rykker for. Og ministeren lægger ikke skjul på, at han vil have et indgreb.

"Der er tale om helt urimeligt høje priser, som skal forhindres hurtigst muligt gennem et indgreb i EU. Derfor har jeg igen rettet henvendelse til den ansvarlige kommissær, så vi kan få bugt med de skyhøje priser," siger Helge Sander.

Uvant støtte

De danske telekommunikationsvirksomheder bakker overraskende op om et indgreb.

Ib Tolstrup, som er direktør i Telekommunikations-industrien, telebranchens organisation, forklarer, at de danske selskaber har en interesse i, at priserne får et mere fornuftigt leje.

"Vores kunder i Danmark er vant til at bruge de her ydelser. Det gælder både private og erhvervskunder," siger Ib Tolstrup og tilføjer:

"Vi kan sagtens nå frem til, at vore kunder fortjener bedre."

Han mener dog, at EU-kommisionen skal lære noget af sidste års indgreb i forhold til priserne på samtaler. For han mener, at det indgreb har fejlet.

"Man regulerede detaillpriserne, og det er endt med, at alle følger maksimumpriserne. Man kan tale om, at det er blevet et statsligt marked," siger Ib Tolstrup.

Han mener, at EU-kommisionen i stedet skal lave en regulering af engros-priserne. På den måde mener han, at der stadig vil være plads til konkurrence på prisen til forbrugerne.

Giganter kan selv

De største virksomheder på det internationale telemarked er efterhånden til stede med eget netværk i mange lande. Og hvis konkurrencen skærpes, kan det på et tidspunkt betyde, at de højere roaming-priser forsvinder.

"Vi ser det allerede på nogle markeder," konstaterer Ib Tolstrup, der dog ikke mener, at roaming-fri abonnementer er lige rundt om hjørnet. Men muligheden er der allerede nu.

"Det er begyndt, og de store internationale virksomheder kan gøre det, hvis det passer dem," siger han.

Ib Tolstrup tilføjer dog, at selv de store selskaber ikke er til stede på alle markeder, så der vil alligevel være behov for samarbejdsaftaler og et en gros marked for data til mobilen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere