Artikel top billede

Han er Pirate Bays sorte får

En af bagmændene bag Pirate Bay er højreekstremist og millionarving til knækbrødsemperiet Wasa, men The Pirate Bay vil dog nødigt sættes i bås med ham.

De anklagede i Pirate Bay-retssagen kan i øjeblikket sidde og se til, mens erstatningskravet mod dem stiger støt.

Senest har Computerworlds svenske søstermagasin Computersweden oplyst, at det samlede erstatningskrav har rundet 115 millioner svenske kroner.

På anklagebænken sidder Peter Sunde, Erik Neij, Gottfrid Svartholm Warg og Carl Lundström, men en af dem har dog bedre råd til at betale end de andre.

Det er Carl Lundström - mangemillionær, arving til knækbrødsimperiet Wasa og med tætte forbindelser til det højreekstremistiske miljø i Sverige.

Det skriver det svenske magasin Filter, der i april bragte et stort portræt af Carl Lundström.

Pirate Bays talsmand, Peter Sunde, benægtede i en tv-debat med den svenske pladeselskabsmand Bert Karlsson, at Pirate Bay har forbindelse til Carl Lundström.

"Carl Lundström har intet med Pirate Bay at gøre," svarede Peter Sunde, da Bert Karlsson anklagede Pirate Bay for at have højreekstremistiske bagmænd.

Det er den svenske anklagemyndighed ikke enig i. De har placeret mangemillionæren Carl Lundstrøm, hvis farfar Karl Edward grundlagde Wasa-emperiet på anklagebænken sammen med de øvrige Pirate Bay-folk.

Afslørende e-mails

Carl Lundströms virksomhed Rix Telecom, hvor Pirate Bay-manden Erik Neij også har været ansat, har lagt serverkapacitet til Pirate Bay.

Ifølge Filter mener den svenske anklagemyndighed, at Carl Lundström kan knyttes til de øvrige Pirate Bay-folk gennem en række e-mails.

Filter refererer en mail fra Erik Neij, hvor han til de to andre Pirate Bay-folk, Peter Sunde og Gottfrid Svartholm Warg, skriver.

"The money for "Kalle" should be put on (…) I think it was said he had 8,5%, is this correct?"

Senere i mailkorrespondancen bliver der diskuteret, om det nu er klogt at sætte penge ind på en svensk konto. Erik Neij afslutter korrespondancen med at slå fast, at: "Kalle har sat snesevis af millioner ind der. Det er et firma, der skylder ham penge, derfor kan han tage dem ud hvidt," skriver Erik Neij ifølge Filter.

Overfor it-mediet New TeeVee hævder Peter Sunde, at anklagemyndigheder ønsker at knytte Carl Lundström til Pirate Bay af strategiske årsager.

Carl Lundstrøm har et dårlig rygte, og derfor er sammenkædningen mellem ham og Pirate Bay en del af myndighedernes 'medieretssag' mod Pirate Bay, lyder ræsonnementet fra Peter Sunde.

Støtte til den ydeste højrefløj

Carl Lundström er især en kontroversiel person, fordi han har tætte forbindelse til den yderste højre fløj i svensk politik.

Filter skriver, at han i 1986 fik en voldsdom efter at have været involveret i et slagsmål mellem svenske skinheads og en gruppe chilenske indvandrere, og gennem tiden har den yderste svenske højrefløj nydt godt af hans formue.

Han har ydet økonomisk støtte til det indvandrerkritiske svenske parti Nationaldemokraterne og det svenske Fremskridtsparti, hvor han både har været på stemmesedlen og været chefredaktør for partiets medlemsblad F-Pressen.

Desuden har han været aktiv i bevægelsen "Folkviljan och massinvandringen"og medlem af den endnu mere ekstreme bevægelse Bevara Sverige Svenkst.

Senest har han været en af hovedmændende bag det indvandrerkritiske podcast-projekt Sveriges Fria Radio, skriver Filter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere