Artikel top billede

FRA: Medarbejder lækkede afslørende dokument

Et afslørende hemmeligstemplet dokument om FRA-overvågning blev lækket af medarbejder, mener den omdiskuterede svenske myndighed.

Den omdiskuterede svenske myndighed Forsvarets Radioanstalt mener, at en medarbejder op til Riksdagsbeslutningen om en ny overvågningslov 16. juni udleverede et hemmeligstemplet dokument til svensk tv.

Dokumentet var medvirkende til afsløringen af, at Forsvarets Radioanstalt i op mod 10 år har overvåget svensk kommunikation.

En historie, som svensk tv bragte aftenen før Riksdagens forhandlinger om den nye overvågningslov, der giver Forsvarets Radioanstalt vidtgående beføjelser til at overvåge kommunikation ind og ud af Sverige.

Derfor indleder den svenske rigsadvokat nu en såkaldt forundersøgelse til en sag om overtrædelse af tavshedspligten, skriver Sveriges Television.

Det lækkede dokument dokumenterer en spørgetime hos Forsvarets Radioanstalt i februar 2007. Indholdet gør det klart, at det har været myndighedens hensigt at give indtryk af, at Forsvarets Radioanstalt ikke gemmer større mængder data.

Forsvarets Radioanstalt har siden foråret 2007 på hjemmesiden forklaret offentligheden, hvordan efterretningsarbejdet foregår.

Myndigheden skriver blandt andet, at 'Den tilgængelige information lagres i real-tid, hvilket indebærer at størstedelen af data aldrig gemmes'.

Men en ansat har ifølge det hemmelige dokument under spørgetimen spurgt cheferne, hvorfor man på myndighedens hjemmeside skriver dette, når man jo netop arbejder ved at lagre data.

Ifølge den ansatte lagres der netop "store mængder data, som senere gennemsøges."

I det hemmeligstemplede dokument beskriver en chef, hvad den for nylig vedtagne lov vil komme til at betyde for Forsvarets Radioanstalt.

Her fremgår det, at "den vil tvinge os til at være mere præcise i vores udvælgelse og vores arbejde. Den tid, da vi kunne indhente al tilgængelig trafik om bestemte ting og senere, er af flere grunde forbi."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere