Artikel top billede

Hænger vi på bankernes digitale signatur til evig tid?

Danskernes nye digitale signatur har alle muligheder for at få den succes, som forgængeren aldrig fik. Men der er en pris.

Drift og udvikling af den nye digitale signatur skal varetages af firmaet DanID, hvor bankerne er eneaktionærer.

Der er således ingen konkurrence om priser og services eller mulighed for frit valg blandt dem, der skal bruge signaturen - de danske borgere og virksomheder.

Om priserne for signaturen står mål med den vare, der leveres af bankerne, bliver kun kontrolleret af eksempelvis Konkurrencestyrelsen, men er ikke udsat for de normale markedsvilkår.

"Fraværet af flere løsninger vil hæmme konkurrencen, men vi kan jo ikke tvinge et bredt udvalg igennem," siger Christian Ølgaard, vicedirektør i Konkurrencestyrelsen.

Konkurrencen er væk

At den monopollignende tilstand ikke er uden problemer, indrømmes da også af selv de mest varme fortalere for DanID.

"Da priserne ikke kan fastsættes af DanID, er der ikke tale om et monopol i den gængse forstand. På den anden side er der heller ikke tale om, at man som forbruger har valgfrihed til selv at bestemme, hvilken løsning man vil benytte," siger næstformand i DANSK IT, Henrik Udsen, der ellers er meget begejstret for den nye løsning.

Og al fremtidig konkurrence ser ud til at være elimineret på forhånd.

De tidligere bejlere fra EDB Gruppen, KMD, IBM, TDC og norske BBS siger samstemmende, at med det lille forbehold at meget kan ske på fem år, så kan de ikke forestille sig at byde ind i næste udbudsrunde.

Også udenlandske bejlere vil få det svært.

"I fremtiden kan man ikke udelukke, at der vil komme alternativer til DanID, men det bliver svært for konkurrenterne at få plads. PBS står meget stærkt med den nye aftale," siger Konkurrencestyrelsens vicedirektør.

Det er således svært at se hvem, der i fremtiden kan udfordre bankernes defacto-monopol for at sikre brugerne den bedste service til den laveste pris.

Vil du læse mere, så klik på overskrifterne herunder for at læse artiklerne fra dagens trykte udgave af Computerworld:

Hænger vi nu på DanID til evig tid?

Virksomhederne skal betale




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere