Artikel top billede

"Alle erfaringer viser, at kapitalfonde er mere aggressive med fyringer," siger Poul Nyrup Rasmussen. Foto: Torben Klint

Nyrup: Kapitalfonde vil fyre KMD-ansatte

Hvis KMD havner i hænderne på en kapitalfond, risikerer flere af de 3.000 ansatte at blive fyret. Sådan lyder advarslen fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

KMD er en lækkerbisken for kapitalfonde, vurderer den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Han advarer samtidig mod, at en kapitalfondsovertagelse vil betyde fyringer af ansatte i KMD.

"Alle erfaringer viser, at kapitalfonde er mere aggressive med fyringer," siger Poul Nyrup Rasmussen til Computerworld.

Poul Nyrup Rasmussen, der har skrevet en kritisk bog om kapitalfonde, nævner en rapport, der blev fremlagt på World Economic Forum i januar. Harvard University havde undersøgt 14.000 virksomheder, og resultatet var, at kapitalfonde fyrer flere og giver de ansatte dårligere arbejdsvilkår, end sammenlignelige virksomheder.

Kapløbet i fuld gang

I sidste uge luftede it-investoreren Asger Jensby interesse for KMD, og det kom senere frem, at han forhandler med udenlandske aktører om et køb.

Asger Jensby ville dog ikke løfte sløret for, hvilke udlændinge der er tale om.

Tidligere har en anden investor, Ib Kunøe, meldt sig på banen som mulig køber. Han slog på, at KMD skal blive på danske hænder.

Det kaldte formand Erik Fabrin fra KL, der ejer KMD, for spin.

Poul Nyrup Rasmussen mener, at KL bør overveje, hvilken vej man vil gå.

"Kommunerne skal tænke sig meget godt om og ikke bare tænke på det engangsprovenu, som de kan få ved at sælge KMD," siger Poul Nyrup Rasmussen.

Nyrup: Stil krav
Den nuværende formand for socialdemokraterne i Europaparlamentet peger på flere ting, som KL bør stille som krav til nye ejere.

"KL bør blandt andet give medarbejderne håndslag på at blive hørt," siger han.

KMD er en vigtig servicevirksomhed

Poul Nyrup Rasmussen forklarer, at han udmærket forstår fællestillidsmanden for de 3.000 ansatte på KMD, der forleden udtrykte sin frustration med skarpe ord.

"Jeg ville bestemt også være meget opmærksom på, hvem de nye ejere bliver i denne situation," siger Poul Nyrup Rasmussen.

Den tidligere statsminister forklarer, at KL er under pres, fordi kommunaløkonomi er under pres.

"Væksten går ned, og de er underlagt en stram finanslov. Men selv med det i betragtning skal man passe på at lave dispositioner, man vil fortryde bagefter," siger Poul Nyrup Rasmussen.

Han forklarer, at KMD reelt set er en servicevirksomhed for det offentlige, der laver så centrale opgaver, at selskabet ikke uden videre kan sælges.

Derfor bør kravene til nye ejere være stramme, mener han.

TDC som skræk-eksempel

"Vores erfaring fra TDC var, at selv om vi lavede et lovgrundlag om at danskerne skulle have god service, så gik det galt alligevel," siger Poul Nyrup Rasmussen.

For de skjulte værdier er for fristende for kapitalfonde, lyder det.

"De går efter servicevirksomhederne, da der typisk er betydelig skjult værdi. Både omkring den reele markedsværdi og bygninger," siger han.

Derfor skal KMD stille krav om, at den nye ejer skal leve op til fair forretningsbetingelser.

"Kommunerne og de ansatte skal kræve klar besked. Hvor meget vil man gældsætte KMD? Vil man trække værdier ud ved sælge fast ejendom og leje sig ind, og så videre," siger han.

En helt anden løsning er, at KMD bliver børsnoteret, skriver Business.dk.

Poul Nyrup Rasmussen forklarer, at der i udlandet findes gode eksempler på, at firmaer ved fortsat at eje en portion aktier har kontrol med virksomheden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere