Artikel top billede

Biometri-formand: Fingeraftryk giver unik sikkerhed

Formanden for Danish Biometric og initiativtager til et borgerkort-råd tror ikke på, at et kort baseret på fingeraftryk bliver usikkert. Hvis teknologien anvendes korrekt giver den tværtimod en unik sikkerhed.

Danskerne skal have et borgerkort, der baserer sig på fingeraftryk. Et biometrisk kort kan nemlig blive helt enestående sikkert.

Det mener Frederik Kortbæk, der er initiativtager til et kommende visionsråd for digitalt borgerkort og er formand for foreningerne Dansk Privacy Netværk og Danish Biometrics.

Nogle glemsomme borgere håber måske, at de i fremtiden ikke behøver at huske på kort og koder, men blot skal bruge deres fingeraftryk. Men det er en fejlopfattelse.

For biometri er ikke et spørgsmål om bekvemmelighed, men et spørgsmål om at teknologien kan give den ypperste form for sikkerhed, hvis blot den anvendes korrekt, mener Frederik Kortbæk.

"Som udgangspunkt skal biometri ikke erstatte kort eller koder. Teknologien giver et unikt lag af ekstra sikkerhed. Der er den eneste teknologi, der linker din krop til dit kort. Det betyder, at du er sikker på, at der ikke er andre, der bruger dit kort, hvis din kode falder i forkerte hænder," siger Frederik Kortbæk.

Dermed er han enig med de sikkerhedseksperter, der har advaret mod, at man lader fingeraftryk erstatte pinkoder og passwords.

Frederik Kortbæk mener dog, at biometri er væsentligt mere sikkert, end mange af kritikerne tror.

I dag er det muligt at kryptere biometriske data, og de bedste teknologier kan sikre, at det er så godt som umuligt at kopiere et fingeraftryk.

Debat præget af teknologi-forskrækkethed

Frederik Kortbæk mener, at de kritiske røster i debatten om borgerkortet er præget af en hvis grad af teknologi-forskrækkethed.

"Vi skal ikke være teknologi-forskrækkede, hvis vi vil være en førende vidensnation. Lige nu blive vi overhalet af en række andre nationer, der er meget længere fremme med biometriske løsninger, end vi er. Hvis vi blot er kloge og visionære, giver biometrien alle tiders chance for at lave verdens bedste og sikreste borgerkort," siger Frederik Kortbæk.

Du sammenligner os med andre lande. Biomitri er omgæret med en hvis futuristisk aura. Handler det ikke bare om prestige?

"Nej, som jeg har forklaret, så er der mange store fordele ved biometrien, hvis man forholder sig afslappet og nøgternt til det. Men teknologien er så banebrydende, at den måske er blevet overhypet, og det har muligvis givet bagslag," siger Frederik Kortbæk.

Visionsråd på vej

Frederik Kortbæk er initiativtager til et kommende visionsråd for biometrisk borgerkort.

Udover Frederik Kortbæk bliver Kim Viborg Andersen, professor i digital forvaltning ved CBS, Hanne Severinsen, tidligere folketingsmedlem for partiet Venstre samt repræsentanter for Borgerservice Danmark, PBS og Dansk Industris it-branchefællesskab ITEK medlemmer af rådet.

Visionsrådet skal udarbejde et forslag til, hvordan det biometriske borgerkort, som Helge Sander tidligere på ugen udskød med minimum fem år, skal se ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere