Artikel top billede

WiMAX begynder at rykke for alvor

Der bliver skruet op for certificerings-processen, så det bliver hurtigere at få WiMax-udstyr ud til slutbrugerne.

Computerworld News Service: Certificeringsprocessen for WiMAX-enheder vil lade leverandører sende nye produkter på markedet til brugere af mobilt bredbånd på en tredjedel af den tid, det tager at få en telefon til at understøtte en teleudbyders 3G-netværk, lyder det fra Intel.

Det tager typisk seks til otte uger for en teleudbyder at certificere et håndsæt eller anden enhed til brug på dets netværk og yderligere fire til seks uger for den endelige salgsgodkendelse, fortæller Prakash Kripalani, leder for markedsføring af trådløs teknologi i Intels WiMAX Ecosystem-gruppe.

Som kontrast hertil vil brancheorganisationen WiMAX Forum udfylde en større rolle i at godkende komponenter og enheder, hvilket vil gøre tingene lettere for teleselskaberne og i sidste ende nedskære den tid, det tager at få produkter på markedet til omkring en måned, udtaler han.

Producenter af mobiltelefoner og andre mobile enheder har længe klaget over, at teleselskabernes godkendelsesprocedurer skaber flaskehalse, når det handler om at få innovativt udstyr ud til forbrugerne.

Sidste december angav Palm forsinkelser i teleselskabsgodkendelser af et nøgleprodukt som en faktor, der ledte til et fald i omsætning og et underskud i virksomhedens tredje regnskabskvartal.

Godkendelsesproceduren vil være betydeligt anderledes for det mobile WiMAX, som er det trådløse højhastighedsnetværk, der er ved at træde frem som 3G's efterfølger i nogle områder, lyder det fra Intel.

Ved at samle godkendelsesproceduren af ny klient-hardware i WiMAX Forum, som er skabt nogenlunde efter Wi-Fi Alliances eksempel, håber WiMAX's støtter at kunne skære en del dobbeltarbejde fra, udtaler Kripalani.

Intel vil dog gå et skridt videre, når det kommer til enheder målrettet efter Sprint Nextels amerikanske WiMAX-netværk, hvis lancering er planlagt til næste måned. Sammen med Sprint selv, vil chipproducenten "forud-certificere" kommunikationsmoduler for at lette vejen gennem WiMAX Forum-godkendelsen.

WiMAX Forums tidligste test af mobile moduler har taget omkring fire uger, inklusiv en enkelt fejlfinding. Godt nok tager Intels og Sprints forudsgodkendelse seks til otte uger, men virksomhederne forventer at forkorte denne proces betydeligt, udtaler han.

I det næste år eller der omkring vil Sprint fortsætte med selv at teste nye enheder, men efter at teleselskabet er blevet bedre kendt med WiMAX Forums procedure, vil det hovedsagligt sætte sin lid til denne organisations tests, udtaler Kripalani.

I sidste ende vil nyt hardware blive godkendt inden for en uge eller to, og teleselskaber vil acceptere enhederne til deres netværk på to til fire uger afhængig af enhedstypen, mener Intel.

Med WiMAX er Sprint på vej væk fra den typiske amerikanske fremgangsmåde, hvor teleselskaberne selv sælger enhederne. Udstyret til selskabets WiMAX-netværk vil blive solgt af producenterne i detailbutikker.

I lyset af denne forskel samt Sprints enorme satsning på WiMAX, så kan det godt være muligt for selskabet at opnå hurtigere godkendelser, udtaler analytiker hos Jupitermedia, Michael Gartenberg.

Det er en tiltalende idé, da produkter i dag ofte tager to til seks måneder om at komme på markedet, udtaler han. Men han er skeptisk angående konsekvenserne i en bredere forstand.

"Det egentlige spørgsmål er her, om teleselskaberne i det lange løb ønsker at afgive kontrol?" påpeger Gartenberg. "Jeg tror, at svaret må være nej."

De, der gerne vil bruge Sprints ny WiMAX-netværk, skulle begynde at se Sprint-godkendte bærbare fra oktober, fortæller Kripalani.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Teknisk tester til kontoret Erhvervsindberetningssystemer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere