Artikel top billede

Digitalisering skal udløse milliarder til borgerservice

Digitalisering og smartere regler skal hjælpe stat og kommuner med at finde fem milliarder kroner de næste år, mener finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Digitalisering og it skal spare det offentlige for milliarder i de kommende år, hvis virkeligheden skal leve op til de planer, som finansminister Lars Løkke Rasmussen (V)i dag præsenterede sammen med regeringens finanslovsforslag.

Et centralt element i regeringens planer er at flytte midler til borgernære serviceområder. It- og digitalisering er et af de redskaber som skal gøre det muligt.

Lars Løkke Rasmussen forklarer, at der er to dele af planen.

Regionerne skal stå for den ene del, og de fem regioner skal hente 250 millioner kroner om året i besparelser på indkøb og administration, blandt andet gennem it.

"Regionerne skal bruge den større indkøbskraft, de har fået," siger Lars Løkke Rasmussen, som også erkendte, at regeringen og staten kan bidrage til at gøre det offentliges arbejde mere smidigt.

Især de mange og komplicerede regler, som det offentlige skal forholde sig til, er en torn i øjet på ministeren.

"Vi skal have mod til at træde et skridt tilbage og se på de regler, der er, og om vi kan gøre det smartere," siger Lars Løkke Rasmussen.

Kommunerne og staten har givet hinanden håndslag på at finde fem milliarder kroner i besparelser på regelforenkling, digitalisering, afbureaukratisering og sygefravær.

"Vi kan gøre arbejde overflødigt ved at digitalisere nogle af de her ting," siger Lars Løkke Rasmussen, som tilføjer, at der er behov for at alle i den offentlige sektor prøver at finde forbedringer.

"Man bliver nødt til at spørge sig selv: Hvordan kan vi gøre det, vi gjorde i går, mere smart i morgen?" lyder opfordringen fra finansministeren.

Teknologi milliarder på plads

It-investeringerne står ikke ligefrem i kø i et finanslovsforslag, som i høj grad er fokuseret på at bevare balancen i dansk økonomi.

Der er dog fundet tre milliiarder kroner, som over de næste seks år skal bruges på arbejdskraftbesparende teknologier i det offentlige.

"Lige nu og her har vi ingen arbejdskraft, og på langt sigt bliver det endnu sværere. Derfor har vi afsat de tre milliarder, som skal gøre arbejdet lettere og servicen bedre," siger Lars Løkke Rasmussen.

Næste år udmøntes den første del af de tre milliarder, og første år er der afsat 200 millioner kroner. De næste år vokser beløbet til 400 millioner om året for at lande på en halv milliard i 2015.

Et andet digitaliseringsprojekt, som har fundet plads på dette års finanslov, er den digitale signatur, som finansministeren har afsat 40 millioner kroner til de næste fem år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere