Artikel top billede

Rutineret CIO skal banke Statens It på plads

Tankegangen bag Statens It er hentet i det private erhvervsliv. Ligesom den mand, som skal drive det store projekt igennem. Jan Cilius har flere konsolideringer i megaklassen bag sig.

"Det er nok Danmarks mest spændende it-opgave lige nu."

Sådan betegner Jan Cilius sit nye job som direktør i Statens It's fusionsorganisation.

Alene omfanget ville nok få de fleste til at trække følehornene til sig. Han skal bringe 650 medarbejdere sammen fra 15 forskellige ministerier og en række statslige institutioner.

Han skal gøre op med den modstand, som er indgroet i mange organisationer, når opgaver skal afgives.

Og samtidig skal han gøre det så godt, at han bevarer medarbejdernes interesse - for han har ikke råd til at miste kernemedarbejdere til det nye driftscenter.

I lånte lokaler hos Skat i det centrale København, hvor det første arbejde er blevet udført, fortæller Jan Cilius om opgaven.

Det er tydeligt, at han kender gamet.

Han har gennemført lignende opgaver i store internationale virksomheder som GN Store Nord og KPMG.

Han har været med til at opbygge et nyt firma i Royal Arctic Line, og han har været med til at skille Scandlines ud fra DSB.

En opgave, som blandt andet var hård på grund af bortfaldet af toldfrit salg og lukninger af færgeruterne over Storebælt.

"Jeg ved noget om it"

Jan Cilius mener, at han blandt andet fik jobbet på grund af sit kendskab til virksomhedsopbygnings-, forandrings- og HR-processer, som er en central del af fusionen, sammenholdt med et indgående kendskab til it-konsolidering.

"Og så ved jeg noget om it," siger Jan Cilius, som er gået hele vejen fra programmør til CIO, og derfor ikke er fremmed for den tekniske udfordring.

Privat forbillede

Med ansættelsen af Jan Cilius signalerer skatteminister Kristian Jensen og regeringen da også, at det ikke kun er ideen til et it-supercenter, der afspejler det private erhvervsliv.

Det skal udførelsen også.

Principielt ser Jan Cilius ikke nogen forskel på de opgaver, han tidligere har løst i private virksomheder og den forestående i Statens It.

"Det har en lidt anden karakter, men kompleksiteten er lige så stor, bare anderledes," siger han.

For eksempel forklarer Jan Cilius, at den modstand, man kan møde, når man vil gennemføre forandringer i en organisation, ikke er så forskellig i det offentlige i forhold til det private erhvervsliv.

"Sådan er det også i private virksomheder, når der er nogen, der mister noget. Mange har en stor tilknytning til deres it-systemer. Vi må bare vise, at det er bæredygtigt," lyder det konstaterende fra Jan Cilius.

Han er i hvert fald ikke i tvivl om, at han har det fornødne mandat til at omrokere it-området fundamentalt.
"Jeg føler, at der er stor opbakning. Der er selvfølgelig mange spørgsmål, og de er også relevante," siger Jan Cilius.

De svar arbejder han sammen med Statens It på at kunne besvare inden årets udgang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere