Artikel top billede

"Vi skifter ikke bare browser, fordi Google har en ny," siger Niels Ole Finnemann fra Århus Universitet.

Eksperter: Markedet har plads til Google-browser

På trods af etablerede spillere som Internet Explorer og Firefox er der rum til Googles nye Chrome-browser, vurderer eksperter.

Microsoft sidder i dag komfortabelt på markedet for browsere. Virksomhedens Internet Explorer har ifølge TheCounter.com 78 procent af verdensmarkedet, mens Firefox følger efter med lidt over 16 procent.

Dermed sidder de to alene på 94 procent af markedet, og det er her, at Chrome skal finde brugerne.

"Der er egentlig kun to steder at tage markedsandele; hos Microsoft og måske også Firefox. Men Microsoft kan godt tabe 10 til 15 procent, uden at det er andet end et symbolsk problem for virksomheden," siger professor Niels Ole Finnemann, der er leder af Center for Internetforskning i Århus.

Han tilføjer, at det er vigtigt for Google, at firmaet udnytter mange af de services, som de har haft så stor succes med indtil nu. Ellers kan det blive svært, understreger han.

"Vi skifter ikke bare browser, fordi Google har en ny, medmindre det bliver en langt bedre grænseflade. Og det kan det så blive, fordi Google har en række nyhedsservices," siger Niels Ole Finnemann.

Ifølge professor Mogens Kühn Pedersen fra Copenhagen Business School er det ikke nødvendigvis i de vestlige lande, at vi kommer til at se Chrome gøre størst indtog.

Han vurderer, at den har gode chancer i lande som Tyrkiet, Brasilien, Kina og Indien.

"I de lande er de mere åbne for, at der kommer nye produkter. De er ikke bundet op på den klassiske struktur, derimod bruger de mere applikationer, der ikke er bundet op på specifikke browsere, så der kan man godt forestille sig, at de her open source-browsere vinder frem," forklarer Mogens Kühn Pedersen.

Loyale Firefox-brugere svære at lokke

En af de helt store udfordringer for Google bliver at kapre kunderne, for de skal have en god grund til at droppe det produkt, som de har vænnet sig til.

I går påpegede analytiker Anders Elbak fra IDC over for Computerworld, at brugerne ofte ikke er bevidste om, hvilken browser de bruger. Og de bevidste er loyale brugere, og de kan være svære at lokke væk, mener Niels Ole Finnemann.

"Firefox har nok et inkarneret publikum, der er stærkt entusiastisk, og de skal have et godt alternativ for at slippe Firefox," siger Niels Ole Finnemann.

Udover de to store spillere på markedet er der også en række mindre kendte browsere. En af dem er norske Opera, som ifølge TheCounter.com sidder på lidt under én procent af markedet. Googles indtrængen på markedet kommer dog ikke til at betyde enden for den norske miniput, vurderer Mogens Kühn Pedersen.

"Opera gør sig gældende på mobiltelefoner, hvor den er fremragende, og derfor har den en stærk position i Vesteuropa," siger Mogens Kühn Pedersen.

Udover de nævnte browsere har Apples Safari en markedsandel på 3,4 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere