Artikel top billede

(Foto: Google)

Google-stiftere: Her er baggrunden for Chrome

Googles open source-browser er et strategisk træk imod bedre understøttelse af næste generation af web-apps og er ment som en katalysator for den generelle innovation i browserteknologi.

Computerworld News Service: Googles berømte stiftere, Larry Page og Sergey Brin, begrunder den nye Google-browser Chrome med, at browserteknologi er helt grundlæggende for virksomhedens succes, og at Google derfor besluttede at involvere sig mere på dette område.

"Alt det, vi laver, kører på internetplatformen. Det er meget vigtigt for os, at den fungerer godt," lyder det fra Larry Page.

Folkene fra Google gør det klart, at browserteknologi ikke udvikler sig så hurtigt, som de ønsker.

"Folk foretager sig langt mere online, og nettet har udviklet sig temmelig drastisk … men den underliggende browserarkitektur er stadig meget lig den originale Netscape-browser," siger Sundar Pichai, vice president for product management.

Dette erklrer Sergey Brin sig enig i.

Han siger, at det ultimative mål med Chrome ikke er at blive en slags styresystem til internettet, men nærmere at udgøre en bedre browser til den næste generation af internetapplikationer, som er en af Googles kerneforretningsområder.

"Jeg ville ikke kalde Chrome for styresystemet for web-apps. Det er en meget basal og hurtig motor til at køre web-apps. Vi vil se flere og flere web-apps, der bliver mere og mere sofistikerede i forhold til ting, som i dag er temmelig vanskelige at lave på nettet på grund af browseres ydelse," siger han.

Derfor er Chrome open source

Google udgiver Chrome som open source i håb om, at den vil blive forbedret yderligere af eksterne udviklere og samtidig hjælpe til at forbedre andre produkter, her i blandt browseren med den største markedsandel, Microsofts Internet Explorer.

Med andre ord er Chrome ment som en katalysator for hurtigere innovation i browserteknologi.

"Vores forretning kører godt, hvis folk bruger nettet meget og kan bruge det nemt og hurtigt, så enhver forbedring af enhver browser som en konsekvens af Chrome vil være godt for Google," siger Sergey Brin.

Brin, Page og Pichai gør alle meget ud af at rose Mozillas arbejde med Firefox og tilskriver Mozilla æren for at sparke innovationen i browserudvikling i gang på et tidspunkt, hvor den eneste spiller på banen var Internet Explorer.

"Uden det, som Mozilla har gjort, ville dette sandsynligvis ikke have været muligt," siger Larry Page.

Udviklingen af Chrome, som har været to år undervejs, understreger, hvor vigtige Googles stadigt mere sofistikerede internetapplikationer er for virksomheden, såsom dens ambitiøse hostede samarbejds- og kommunikationsværktøjer og produktivitetsfremmende kontorpakke, Google Apps.

Apps er bygget efter den internetbaserede "cloud computing"-model, hvor applikationer leveres via internettet, og Apps ses som en stor trussel for Microsofts Office/Exchange-platform.

Det er således let at forstå, hvorfor Google ikke har lyst til blot at kigge på fra sidelinjen, mens Microsoft udvikler sin Internet Explorer.

Browseren er nøglesoftwaren til at få tilgang til internetapplikationer, så det kan ikke komme som en overraskelse, at Google nu endelig hopper på hovedet ud i udviklingen af browserteknologi.

Blandt de forbedringer, som Google fremhæver ved Chrome, er et mere stabilt og sikkert miljø, hvor et browser-faneblad kan crashe, uden at det får hele browseren til at crashe, og desuden generelt forbedret hastighed og ydelse med en ny, danskudviklet Javascript-engine ved navn V8.

Analytiker hos Citigroup Mark Mahaney mener, at det giver god strategisk mening for Google at investere i at udvikle sin egen browser.

"I den forstand at søgning er blevet en så grundlæggende del af internetbrug, så vil alt, som påvirker det generelle internetbrug, være vigtigt for Google," skriver han i en analyse.

"Selvom browserudviklingen hidtil ikke har haft nogen nævneværdig påvirkning på Googles annonceringsgrundlag, så giver det alligevel mening for Google at have en finger med i spillet om den fremtidige browserudvikling."

Han bemærker dog, at det stadig er op til brugerne, om de vil anse Chrome som tilstrækkeligt hurtigere, enklere og sikrere end andre browsere til, at de vil skifte.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere