Artikel top billede

Leder: Pil ved Googles krone på værket

Computerworld mener: Google har for alvor gjort en forskel på 10 år. Men kæmpen skal udfordres af brugerne og branchen. Vi skal allesammen pille ved kongens krone.

Computerworld mener: Helt i sædvanlig beta-stil "lækkede" Google nyheden fra sin blog i mandags:

Selskabet har udviklet en browser med navnet Chrome.

I en pædagogisk tegneserie blev funktionerne og visionerne forklaret.

Og i løbet af tirsdag aften blev det så muligt at downloade Chrome i første omgang til Windows XP og Vista.

Med fokus på effektivisering af afvikling, øget sikkerhed og intelligente processer skal Chrome levere fundamentet for næste generations it-anvendelse, hvor databehandlingen fuldstændig er flyttet ud på nettet, og browseren er værktøjet eller nettets styresystem, om man vil.

Dermed sætter Google foreløbig kronen på værket få dage før sin 10 års fødselsdag.

Visionen for Chrome er en internet-værktøjskasse baseret på Webkits Engine, der er open source ligesom Chrome skal være.

Perspektiverne beskrev Peter Müller ganske rammende i en debatkommentar på Computerworld.dk i tirsdags:

"Selv hvis deres browser flopper totalt og ikke opnår en promilles markedsandel på fem år, så vil de stadig have rykket i de øvrige browserudviklere."

Uden et effektivt og velfungerende internet ville Google have stærkt begrænsede vækstmuligheder.

Professor Jan Dams­gaard fra Centeret for anvendt it ved
Copenhagen Business School forklarer det i dagens Computerworld således:

"For Google handler det om, at selskabet har udviklet en overlegen søgemaskine og tjent mange penge på en masse annoncører, der til gengæld ikke lægger særligt mange penge hver især. Mange bække små gør som bekendt en stor å."

Det er jo rettidig omhu - på den fede måde

Derfor er visionen om at effektivisere processerne i browseren først og fremmest udtryk for rettidig omhu - på den fede måde.

Helt naturligt stjæler Lawrence Page og Sergey Brin som regel rampelyset, når den nu 10 år gamle historie om Google fortælles.

De to studiekammeraters matematiske tilgang til kortlægningen af world wide web blev startskuddet til den mest spændende historie i it-branchen efter internettet.

Men en ganske afgørende beslutning traf de to stiftere i 2001, da Google allerede var en populær søgemaskine.

Det lykkedes dem at gafle en af it-branchens veteraner, Eric Schmidt, fra Novell til jobbet som administrerende direktør og bestyrelsesformand.

Dermed sikrede de, at Google blev holdt fast på det kommercielle annoncespor, der har sikret finansiering af udviklingsarbejdet med søgemaskinen og en lang række tjenester med det formål at øge og effektivisere anvendelsen af internettet.

Siden har trioen udviklet en virksomhed, som konstant har haft held med at gøre tingene på en ny og anderledes måde uden at miste det kommercielle fokus.

Fra den hvide Google-side med søgefeltet, over børsnoteringen uden de dyre konsulenter til Google Earth, Gmail og Google Docs. Kritikere vil sige, at de mange fede tjenester er den teskefuld sukker, der fjerner den dårlige smag fra Googles ophobning af data, tillukkethed og flirten med censur i Kina.

Og ingen af disse problemer kan eller skal negligeres.

Vi skal pille ved kronen

Tværtimod. Tegneserien der introducerer Chrome slutter med ordene:

"Dette er vores tilbud. Vi håber, folk vil tage nogle af vores ideer - udfordre dem, udvikle dem og flytte internettet fremad."

Så der er grund til at pille ved internetkongens krone og udfordre ikke bare Chrome men Google i det hele taget - både teknologisk, kommercielt og politisk.

Især når det gælder de kommercielle spilleregler for datahåndtering, står verden med en udfordring, som vi bør bruge danske kræfter på at løse i EU og WTO.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere