Artikel top billede

Sikkerhedseksperter: Tving ikke borgerne til pc-syn

Teknologirådet vil indføre lovpligtigt sikkerhedstjek af borgernes computere. Dumper de, skal der lukkes for adgang til tast-selv-tjenester. Men tvang er ikke vejen frem, mener sikkerhedseksperter.

Hvis du i fremtiden vil have adgang til for eksempel SKATs tast-selv-service på nettet, skal du igennem et offentligt tjek, der beviser, at du har en sikkerhedsmæssigt forsvarlig pc.

Sådan lyder budskabet i hvert fald fra Teknologirådet, der har foreslået politikerne at indføre et tvunget offentligt pc-syn.

Formålet er at tjekke borgernes pc'ere for eventuelle sikkerhedsrisici.

Så langt er lederen af det danske it-sikkerhedsberedskab DK-Cert, Shehzad Ahmad, enig.

"Jeg mener, det vil være en fordel at have en løsning, der tilbyder brugeren at få kontrolleret sin pc, men jeg tror ikke på, at sådan et tjek er noget, man skal tvinge brugerne til," siger han.

Også sikkerhedsekspert Michael Dahl fra firmaet F-secure, der tilbyder blandt andet den slags løsninger, er ikke overraskende glad for idéen, men han er tilsvarende bekymret for tvangselementet i forslaget.

"Overordnet giver det mening, men jeg tror, det bliver vanskeligt at gøre det lovpligtigt, så folk, der ikke gennemfører et tjek, ikke får adgang til nogle services. Men det er den rigtige tankegang," siger han.

Kan give falsk tryghed

Forslaget går nærmere ud på, at en online-tjeneste skal tjekke pc'erne for at se, om der for eksempel er installeret de nyeste systemopdateringer, om firewall'en er slået til, og om antivirusprogrammet kører.

Selvom Shehzad Ahmad er positiv over for den grundlæggende idé og mener, at alle har en interesse i øget sikkerhed, så frygter han, at systemet vil kunne udmønte sig i misforstået eller falsk tryghed.

Der kan være mange andre ting, der ikke er i orden og som man ikke tager højde for, mener han.

"Jeg er lidt bekymret. Tjekker man nu for alt? Kan man risikere at ende med en model, hvor man fortæller brugeren, at han har rigtig god sikkerhed, uden at vedkommende egentlig har det?" spørger han.

Læs Computerworlds tidligere omtale af forslaget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere