Artikel top billede

"Åbenheds-bølgen vil også ramme Internet Explorer, der indeholder for mange proprietære teknologier," mener Mogens Kühn fra Copenhagen Business School.

Firefox truer Microsofts markante browser-dominans

Browserstatistikkerne viser, at Internet Explorers markedsandel falder. I stedet er Firefox på fremmarch, og kravet om åbne standarder vil fastholde tendensen, spår professor.

Microsofts altdominerende position på browsermarkedet kan være på retur. I stedet er den største konkurrent til Internet Explorer, Mozillas Firefox, hastigt på vej frem.

Det er den gennemgående tendens i browser-statistikkerne, hvis man ser på udviklingen inden for de seneste par år.

Ifølge Net Applications analyser stod Internet Explorer 6 og 7 i august måned i år for godt 72 procent af det globale browser-marked, mens Firefox 2 og 3 havde omkring 19,5 procent.

I samme måned sidste år havde Internet Explorer 77,9 procent af markedet, mens Firefox stod for 14,5 procent, og i 2006 lød IE's markedsandel ifølge Net Applications statistikker på over 81 procent, mens Firefox blot stod for lidt over 12 procent.

Microsoft under pres

I perioden er nye browsere og browser-versioner kommet til, og gamle er stille og roligt ved at gå bort. Tendensen med, at Microsoft mister terræn, er dog ikke til at tage fejl af, og professor Mogens Kühn Pedersen fra CBS spår, at udviklingen fortsætter.

En del af forklaringen er ifølge professoren, at flere amerikanske stater har forbudt præinstallering af IE på Windows-platformen. En anden del af forklaringen er de nye lande, der er ved at komme med på internet-bølgen.

"Der kommer mange nye markeder til i blandt andet Asien, så markedet er blevet udvidet til en lang række stater, hvor Windows-platformen ikke står helt så stærkt," siger Mogens Kühn.

Han kan ikke svare på, om udviklingen skyldes, at Firefox gør det godt, eller at IE-browserne gør det skidt.

"Det kan man jo ikke svare på, men der er kommet et alternativ, så det er en konkurrencesituation, hvor den største nødvendigvis må tabe markedsandele. Det er logisk," siger Mogens Kühn.

Åbne standarder presser Microsoft

Browser-tendensen er den samme her i Danmark. Ifølge en statistik fra Foreningen for Danske Internet Medier (FDIM) havde Internet Explorer i juli 2007 en markedsandel på omkring 89,5 procent af befolkningen, mens Firefox havde 8,3 procent. I juli 2008 var IE faldet til 85,5, mens Firefox næsten havde opnået 11,5 procent.

Ifølge Mogens Kühn fra Copenhagen Business School er Microsoft under pres, fordi kravet om åbne standarder fortsætter med at vokse.

"Presset for at anvende standarder, som gør, at andre spillere kan udnytte browseren som interface til deres applikationer, vokser og vokser. Det betyder, at der bliver sat flere og flere spørgsmålstegn ved, om ActiveX og andre special-teknologier, som Microsft har lagt ind, nu også er holdbare på længere sigt."

"Nogle af de konkurrence-midler, hvor man arbejder meget med integrerede løsninger, bliver angrebet af kravet om åbne standarder. Åbenheds-bølgen vil også ramme Internet Explorer, der indeholder for mange proprietære teknologier," mener Mogens Kühn.

Computerworlds læsere vilde med Firefox

Professoren tror ikke, at Firefox' fremgang er slut lige med det første, fordi kravet om åbenhed fortsat stiger.

"Den tendens, tror jeg, fortætter, fordi der er så mange store virksomheder, som ikke er it-virksomheder, som bliver afhængige af at kunne gennemskue og få en vis kontrol med, hvordan deres applikationer udnytter en browser. Hvis en browser er alt for proprietær, er de bekymrede for, om de har styr på udviklingen," lyder det fra Mogens Kühn fra Copenhagen Business School.

Da Computerworld for præcis et år siden tog temperaturen på browser-anvendelsen på vores eget site, lød andelen af Firefox-brugere på omkring 20 procent, mens godt 76 procent af de besøgende anvendte Internet Explorer.

I et nyt statistik-udtræk fra denne måned har tallene ændret sig ganske markant, så Internet Explorer-browsernes markedsandel er nu nede på omkring 68 procent, mens Firefox-browserne tilsammen udgør næsten 25 procent.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere