Artikel top billede

"Proforma-tallene viser de fem måneder, hvor Munk Hosting ikke var en del af Athena IT-Group," siger Peter Kroul, administrerende direktør, Athena IT-Group.

Athena IT-Group sminker sit regnskab

Athena IT-Group opgiver proformatal i sit regnskab for at gøre regnskabet bedre. "Jeg kan ikke forstå, at de har fået en revisor til at underskrive det," siger Anders Drejer, professor i ledelse.

På trods af, at det går rigtig godt for hosting- og outsourcing-selskabet Athena IT-Group, finder ledelsen det alligevel nødvendigt at sminke regnskabet.

Sminkningen sker ved, at Athena medtager proforma-tal i regnskabet, der vedrører det opkøbte selskab Munk Hosting i en periode, hvor Athena ikke ejer virksomheden.

"I det tilfælde her er det ikke et lig, der bliver sminket, men sminke er det ikke desto mindre," siger Anders Drejer, professor i ledelse, Handelshøjskolen i Aarhus.

Faktisk kan Athena bryste sig af en fremgang i omsætningen fra 42 til 72 millioner kroner og en vækst for såvel resultat før skat som resultat efter skat på mere end 100 procent fra regnskabsåret 2006/07 til 2007/08.

At tallene i boksen her til højre ser anderledes ud, hænger sammen med, at Athena IT-Group har ændret regnskabspraksis med tilbagevirkende kraft.

Fra godt til fantastisk

Bruges proforma-tallene er omsætningen øget med 112 procent, og overskuddet er vokset med 694 procent til 4,2 millioner kroner.

Resultat før skat er ifølge regnskabets proforma-søjle 5,7 millioner kroner i 2007/08, mens det regulære resultat før skat er 1,8 million kroner sammenlignet med resultatet før skat i 2006/07, som er på 639.000 kroner. Altså ændrer proforma-øvelsen et godt resultat til en helt fantastisk vækst.

For resultatet efter skat er de tre tal 4,2 millioner kroner (proforma) mod det reelle 1,3 millioner sammenlignet med 2006/07-overskuddet på 530.000 kroner.

Selv om resultatet er fint, så lever det ikke op til de udmeldinger, Athena kom med, da selskabet i december sidste år overtog Munk Hosting. Dengang opjusterede ledelsen budgettet for 2007/2008 til en samlet omsætning på cirka 100 millioner kroner og et EBITDA-resultat i størrelsesordenen 10 millioner kroner.

Omsætningen blev som nævnt 72 millioner kroner, mens EBITDA-resultatet landede på 4,9 millioner kroner.

Et grimt ord at bruge

Athena IT-Groups administrerende direktør Peter Kroul mener, at det giver et mere "retvisende billede" at medregne det tilkøbte Munk Hosting i hele regnskabsåret, selv om Athena kun ejede selskabet fra den 1. december 2007 til regnskabsårets afslutning den 30. juni 2008.

"Aktieselskabsloven siger, at man skal skønne konservativt, og derfor skal kan man kun tage det med, der er rigtigt, det vil sige det halve år, man har ejet virksomheden. Jeg vil ikke sige, at den anden måde at gøre det på, er svindel, det er sådan et grimt ord at bruge, men jeg forstår ikke, at de har fået en revisor til at skrive under på det," siger Anders Drejer, der opfatter proforma-tal som "rent eventyr."

Og så til regnskabet

En vellykket aktieemission og opkøbet af Munk Hosting og tyske More IT er en væsentlig del af baggrunden for, at Athena IT-Group har medvind i kerneforretningen hosting og outsourcing.

"Vi betragter resultatet som tilfredsstillende. Regnskabsåret 2007/2008 har involveret strategiske opkøb i Danmark og Tyskland med det formål at give Athena IT-Group en førerposition inden for it-outsourcing og hosting og en spydspids ind på det nordtyske marked," siger Peter Kroul.

Bliver endnu bedre

I lyset af de seneste opkøb og den vellykkede integration af opkøbene vurderer direktøren, at "synergier og stordriftsfordele vil kunne aflæses endnu mere markant i næste års regnskab."

Faktisk synes ledelsen, at det går så godt, at den er klar til yderligere opkøb i både Danmark og Tyskland.

"Jeg kan ikke komme med navne, men vi er i løbende forhandlinger med mulige opkøbskandidater i både Danmark og Tyskland," siger Peter Kroul.

EBITDA på 20 procent

Udover at opkøbe flere virksomheder har Athena IT-Group en ambition om at nå en EBITDA-margen på 20 procent (EBITDA er resultat før renter, skat og afskrivninger) i regnskabsåret 2009/10, mens omsætningen ifølge planen skal nå 250 millioner kroner i 2010/11.

"Efter opkøbet af Munk Hosting og fusionen af vores hostingcentre i Haderslev og i Odense er vores it-outsourcing- og hostingforretning konsolideret og på plads, så nye kontrakter bidrager i høj grad til indtjeningen," siger Peter Kroul.

Vækst trods nedgang

Udover bidrag fra it-outsourcing og hosting har selskabets Building Systems Division, som beskæftiger sig med it til byggebranchen, også klaret sig tilfredsstillende og nået sit budget trods nedgang i branchen.

"Vi forudser, at vækstpotentialet i vores building-division bliver berørt af den generelle udvikling i byggebranchen i det kommende år, men forventer at kunne levere et resultat på højde med det forgangne år," står der blandt andet i selskabets årsberetning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere