Artikel top billede

Paneldeltagerne fra venstre mod højre: Dave Thomas, John Davies, Stefan Tilkov og Rene Schmidt.

Ekspertpanel skyder antagelser om cloud computing ned

Seriøs cloud computing kræver viden om skyens hardware, og objekt-orientering er død i cloud computing-sammenhæng.

Paneldiskussionerne på JAOO-konferencen er som regel gode for ukonventionelle tanker og provokerende udmeldinger, der kan sætte tankerne i gang hos tilhørerne.

For to år siden var det hypen om SOA, der kom under kærlig behandling og i år var turen kommet til Cloud Computing, som nok er på samme hype-niveau som SOA for to år siden.

Paneldiskussionen blev ledet af Gregor Hohpe fra Google, der tidligere på dagen havde holdt et foredrag om "The Internet as a platform:Programming the Cloud", hvor han blandt andet beskrev Googles interne arkitektur, der danner baggrund for Cloud Computing.

Han fik dog aldrig defineret, hvad cloud computing er, hvilket påvirkede den efterfølgende paneldiskussion.

Gregor Hohpes første spørgsmål til panelet var, hvad der var nyt i Cloud computing og hvad der er kendt teknologi.

Stefan Tilkov påpegede, at før man kan diskutere hvad der er nyt i cloud computing, må man definere, hvad cloud computing egentlig er.

Det er dog tilsyneladende stadig tåget, for paneldeltagerne kom aldrig frem til en definition.

Hardwarekendskab en nødvendighed

I stedet diskuterede paneldeltagerne nødvendigheden af at vide, hvor cloud services kører af hensyn til performance.

Paneldeltagerne gav ikke meget for hypen om, at cloud sevices bare kører et sted "derude".

Eksempelvis bør man vide, hvilken hardware man kører på, så man har en forudsætning for at vide, hvilken performance man kan forvente.

Det er i direkte modstrid med den hypede version om cloud computing som en teknologi hvor man reelt ikke ved hvor dataprocesseringen foregår; det foregår blot et sted i skyen.

Det var blandt andre John Davies, der har været teknisk arkitekt i investeringsbanker som JP Morgan, som slog til lyd for, at hardwarekendskab er en forudsætning, hvis man ønsker at anvende cloud computing til seriøs forretningsbrug.

Intern cloud computing

Investeringsbankerne anvender intern cloud computing, hvor virtualisering anvendes til at løbende tilpasning af den interne cloud. De fysiske maskiner som indgår i skyen, bør befinde sig i samme bygning som brugerne og helst på samme subnet, for ikke at miste kostbare millisekunder til datatransmission.

Objektorientering er død og SOA umoden

Den mangeårige softwareveteran Dave Thomas.
benyttede snakken om performance til at lange ud efter objektorienterede sprog i forbindelse med cloud computing.

"OO er død i forbindelse med Cloud Computing," lød meldingen fra den erfarne softwareveteran. Han fik ikke rigtig uddybet hvad der lå i den udtalelse, førend Computerworld interviewede ham efter paneldiskussionen.

"For at være i stand til at håndtere den store mængde data, så gør man det bedst ved hjælp af funktional programming som mapreduce. Hele ideen med cloud computing er at have et simpelt sæt af måske 30 api-kald, som en slutbruger-applikation kan bruge. Det virker skørt at bygge et helt oo-framework på toppen af det," forklarer Dave Thomas til Computerworld.

Han benyttede også lejligheden til at lange ud efter store komplicerede SOA-arkitekturer.

"SOA er en arkitektur der har mange gode elementer, men er umoden på interoperabilitet. Generelt er det meget komplicerede arkitekturer som leverandørerne sælger," siger Dave Thomas, der i stedet anbefaler den simple REST.

Sikkerhed og datamængder

En tilhører fra en offentlig dansk myndighed sagde, at myndigheden jævnligt havde brug for at processere store datamængder. Her kunne cloud computing være en mulighed for at lægge den opgave ud, da den beslaglagde store mængder af it-ressourcerne. Han var dog bekymret for sikkerheden og var i tvivl om, hvordan de store mængder af data, kunne lægges op i skyen.

Tillid, tillid, tillid

Panelet var enige om, at det i høj grad er et spørgsmål om tillid til leverandøren af cloud computing.

John Davies svarede, at generelt sender banker ikke data ud. I Schweiz og Luxembourg er det ligefrem forbudt for bankerne at sende data ud af landet. Han havde dog for enkelte banker anvendt Amazons EC2 til test og backup af ikke-sensitive data.

Spørgsmålet om kryptering af data kom op at vende i den forbindelse. Dave Thomas spurgte Rene Schmidt fra VMware, der også sad med i panelet, om VMware ville tilbyde nogen krypteringsløsninger, der kunne være med til at gøre cloud computing mere sikker.

Rene Schmidt svarede, at kryptering kunne anvendes, men det ville stadig være muligt for en systemadministrator hos cloud computing-leverandøren at få adgang til data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere