Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Sådan kommer du til tops i søgemaskinerne

Hvis din virksomhed skal overleve på nettet, er det altafgørende at være blandt de første på resultatlisten i en søgemaskine. Få 10 gode råd, til hvordan du skal gøre.

10 gode råd til søgemaskineoptimering

Ordet "søgemaskineoptimering" giver over 257.000 hits i en søgning på nettet.

De fleste resultater peger på firmaer, der rådgiver online-virksomheder i, hvordan man bliver set på nettet.

For en ekspert udi søgemaskineoptimering er det dog langtfra optimalt at ligge på side 7.077 - eller 2 - hvis man prøver at sælge produkter og services, der kan forbedre andre selskabers søgeplaceringer.

"At være blandt de øverste i en Google-søgning er altafgørende for en online-virksomhed," lyder forklaringen fra professor Jan Damsgaard, der er leder af Center for Anvendt IT ved Copenhagen Business School.

Det skyldes, at brugerne oftest kun skimmer de øverste resultater, inden de klikker sig ind på en af de foreslåede hjemmesider.

Med mindre kunderne er virkelig ihærdige, så er side 2 - eller 7.077 - dødt land i en søgemaskine ud fra devisen: ingen øjne - ingen penge.

Løsninger til alle søgemaskiner

Jan Damsgaard forklarer, at søgemaskinen Google er den klart vigtigste adgang til nettets milliarder af sider.

Derfor er søgemaskineoptimering til netop Google helt essentielt for at promovere firmaet, vise varerne, skabe kundekontakten - og ultimativt sælge sine services og produkter på internettet.

"Det er dog klart, at vi er totalt troløse og skifter søgemaskine den dag, hvor eksempelvis Microsoft Live Search kommer med en teknologisk overlegen søgemaskine," siger CBS-professoren til Computerworld.

Ifølge lektor og algoritme-ekspert Rasmus Pagh fra IT-Universitetet kan mange tips til Google-søgninger da også snildt overføres til alle andre søgemaskiner.

"Alle søgemaskiner forsøger at udføre gode søgninger - ellers kommer brugerne jo ikke tilbage. Ens virksomhed bliver derfor belønnet med en høj placering i en søgning, hvis man kan hjælpe søgemaskinerne," forklarer Rasmus Pagh.

Hjælp til selshjælp

Søgemaskineoptimering kan i det lys ses som hjælp til selvhjælp.

Det skyldes, at optimeringen fungerer som en symbiose, hvor virksomheden hjælper søgemaskinerne med relevant information, og søgemaskinerne til gengæld hjælper virksomhederne med at blive set på nettet.

Tiden bliver vigtig

"Når man skal højt op i en søgning, drejer det sig blandt andet om websitets alder, at linke til ens egne undersider ved brug af relevante ord i linket, at få mange links fra udefrakommende hjemmesider samt skrive relevante nøgleord i title-tag, i overskriften, i brødteksten, i URL'en og ikke mindst i domænenavnet," siger algortime-eksperten Rasmus Pagh.

Han forklarer, at tidsforbrug på en hjemmeside også i stigende grad vil spille en stor rolle for placeringen i en søgemaskine.

Slå flere fluer med ét smæk

Hvis man er en ny virksomhed på nettet kan man med fordel benytte Googles AdWords eller andre søgemaskiners ord-auktioner, som er den kommercielle del af søgemaskinerne.

Investeringen i en AdWords-kampagne kan være givet ganske fornuftigt ud - også på længere sigt, når en virksomhed begynder at kombinere erfaringerne fra sin AdWords-kampagne med søgemaskineoptimering.

Det mener blandt andre FDIH's formand for search marketing, Martin Stahl, der til dagligt sidder som digital rådgiver i det danske reklamebureau Director med spidskompetencer inden for direct e-marketing.

"Det allerførste, vi gør med en ny kunde, er at stable en AdWords-konto på benene, hvor der bliver oprettet omkring 10.000 søgeord. Her gælder det om at skyde rimelig bredt, så vi kan se, hvilke ord der virker i søgemaskinerne. Du får jo både trafik, salg og unikke tal for, hvilke søgeord der virker. Det kan du sidenhen benytte i din organiske søgemaskineoptimering," forklarer Martin Stahl.

AdWords kan med andre ord sammenlignes med at have en spillevende markedsanalyse, der hele tiden fortæller dig, hvordan markedet bevæger sig, og ordene fungerer.

Virksomhedens mest effektive søgeord kan derefter med fordel benyttes til at søgemaskineoptimere tekster, overskrifter, URL'er og title-tags på hjemmesiden, så den bliver tilpasset "almindelige" søgninger.

"De ti mest sælgende søgeord fra AdWords-kampagnen skal bruges flittigt, så hjemmesiden bliver tilpasset efter, hvad kunderne bruger for at finde de produkter, virksomheden har på hylderne. Det er det reneste match mellem udbud og efterspørgsel," fastslår Martin Stahl.

Undgå at blive for smart

Han skyder på, at en virksomhed kommer rigtig langt for omkring 50.000 marketing-kroner om måneden på AdWords, hvis den samtidig formår at trimme indholdet på websitet i forhold til de mest optimale søgeord.

Modarbejd aldrig maskinerne

I online-placeringskampen mod konkurrerende virksomheder er der flere gange gjort forsøg på at snyde søgemaskinerne med mere eller mindre kreative metoder.

Et af de mest kuriøse indslag var webloggeren Adam Mathes' Google-bombe fra 2001, hvor han fik et tocifret antal hjemmesider til at linke til den amerikanske præsident George Bush' biografi på Det Hvide Hus' hjemmeside. Teksten i linket havde ordlyden "miserable failure" (forfærdelig fejltagelse).

Fordi Google vægter tekstlinks meget højt i sine søgninger, betød det, at George Bush' biografi dukkede op på førstepladsen, når man skrev "miserable failure" i en Google-søgning.

Google har siden skruet på sine algortimer, så den slags misbrug ikke længere er mulig.

Den tyske bilfabrikant BMW led dog en noget grummere skæbne for to år siden, da selskabet forsøgte at tiltuske sig en højere placering, end det eksklusive bilmærke var berettiget til.

BMW gjorde brug af Javascript, som Google ikke kunne søge i, til at oprette såkaldte doorway-sider, der var overfyldt med hyppigt anvendte søgeord som "brugte biler". Når man klikkede på de højest placerede BMW-links på "brugte biler," blev man med det samme omdirigeret fra door­way-siden og ind til BMW's hovedside.

Da misbruget blev opdaget, blev BMW's hjemmesider ganske enkelt ekskluderet fra Google, og søgeselskabet har siden intensiveret jagten på firmaer, der forsøger at snyde sig til en bedre placering.

Google forklarede sin kontante handling med, at virksomheder skal designe hjemmesider til folk - ikke til søgemaskiner.

"Det hjælper på meget kort sigt at snyde søgemaskinerne ved eksempelvis at linke helt vildt mellem en gruppe virksomheders hjemmesider," siger Rasmus Pagh.

Det skyldes, at man får en højere rangering ved at blive linket til, ikke i så høj grad ved selv at linke.

"Google og andre søgemaskiner optimerer hele tiden deres algoritmer og søgekriterier, så det vil på længere sigt meget bedre kunne betale sig at arbejde sammen med søgemaskinerne og prøve at tilpasse sin søgeoptimering i forhold til deres bestemmelser," lyder rådet fra Rasmus Pagh.

10 gode råd til søgemaskineoptimering

Sådan optimerer Nordea sin hjemmeside

Hvorfor ligger du og roder på side 48 i en søgning?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere