Artikel top billede

Dansker bag udviklingen af Firefox Mobile

I denne uge kommer alpha-versionen af Firefox Mobile. Arbejdet med open source-browseren til den mobile platform koordineres fra Amager.

Danmark er ved at udvikle sig til et centrum for udviklingen af browsere.

Først var det javascript-motoren i Google Chrome, og nu er det den mobile udgave af mozilla-browseren Firefox, der har fået danske fingeraftryk.

Det var Christian Sejersen, som grundlagde projektet, og han er i dag ansvarlig for udviklingen af Firefox Mobile.

Han har til huse på IT-Universitet i København, hvor Mozilla har placeret firmaets danske udviklingsafdeling.

Dansk verdens-projekt

Open source-produkter udmærker sig ved at have udviklingscentre over hele verden, og Firefox Mobile er ingen undtagelse.

Den fornemmeste opgave for kontoret på Amager er derfor at holde den røde tråd mellem så fjerne nationer som Canada, Korea og Finland.

"Jeg har egentlig aldrig tænkt over, at Danmark har sat sit fingeraftryk på browseren, da organisationen er international," siger Christian Sejersen.

"Det produkt, vi har skabt, kommer fra alle dele af verden, og det skal bruges i alle dele af verden," siger han.

Han ser dog den nordiske placering som en fordel for selve udformningen.

"Vi har arbejdet meget med at gøre browseren simpel, hvilket er kendetegnende for dansk design," siger Christian Sejersen.

Skal indlejres i fjernsynet

Firefox Mobile bygger på motoren fra Firefox, men der er foretaget en lang række optimeringer i forhold til mobilenetværk, grafik og opløsning.

"Ved at bygge på Firefox-skelettet kan man bruge den mobile udgave til alle de samme sider, som pc-udgaven giver adgang til," fortæller Christian Sejersen.

"Det betyder desuden, at sikkerhedsniveauet er det samme og så understøttes alle de tillægsprogrammer, man kender fra Firefox."

Browseren kan anvendes på alle mobile platforme og enheder eller som indlejret software i forbrugerelektronik.

"Der er allerede folk, der eksperimenterer med at lægge browseren ind på fjernsyn og hd-optagere," siger Christian Sejersen til Computerworld.

Ikke som Opera

Firefox Mobile adskiller sig markant fra den populære Opera Mini, der er nordmændenes bud på en browser til den mobile platform.

"Opera Mini er en Java-baseret løsning hvor alt, der bliver renderes på telefonen, først afvikles på en server. Firefox Mobile afvikler derimod alt på telefonen."

"I praksis betyder det eksempelvis, at man kan afvikle Google docs, hvilket man ikke kan med Opera Mini," siger Christian Sejersen.

Denne afviklingsform kræver lidt mere af telefonens hardware, hvilket ikke gør Firefox til et mål for de ældre modeller.

"Vi har en ARM11-processor som krav. Denne processor vil størstedelen af fremtidens telefoner være udstyret med," siger Christian Sejersen.

Den første version af produktet frigives i første kvartal næste år. Den første alpha-version kommer i denne uge.

Der er frigivet en række billeder af browseren på denne Mozilla-blog.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere