Artikel top billede

Advokat: Politiets data-fiskeri er ulovligt og misbrug

It-advokat kalder det ulovligt og embedsmisbrug, når politiet forsøger at indhente data-oplysninger hos teleselskaberne uden bemyndigelse.

Læs teleselskabernes beretning om politiets henvendelser her.

Det er dybt problematisk, når politiet efterlyser fortrolige data hos teleselskaberne uden en dommerkendelse eller ikke kan leve op til kravet om haste-ransøgning, mener it-advokat Martin von Haller Grønbæk.

Det sker, efter Computerworld tidligere har afsløret, hvorledes teleselskaber oplever, at politiet ringer dagligt for at få udleveret oplysninger fra selskabernes log-filer.

"Politiet lader jo hånt om reglerne for ransagning, og det er både embedsmisbrug og ulovligt," siger it-advokaten til Computerworld.

En dommer skal give grønt lys

Han sidestiller det med, at politiet heller ikke bare kan vade ind i et hus uden en dommerkendelse i hånden eller uden muligheden for at fremskaffe en inden for 24 timer, hvis ordensmagten har mistanke om ulovligheder i huset.

Martin von Haller Grønbæk siger, at det er fundamentalt for borgerne at vide, at politiet kun kan indhente oplysninger om dem, hvis der er en dommer, som har givet grønt lys til det.

"Det er jo helt forkert praksis, hvis politiet tror, at teleselskaberne bare vil udlevere alle former for oplysninger," siger han.

Handler ikke i ond tro

Men det er ifølge Martin von Haller Grønbæk næppe sandsynligt, at politiet handler i ond tro.

"Vi har jo generelt meget retsbevidste politibetjente i Danmark. Og jeg tror i virkeligheden, at det handler mere om manglende uddannelse i at indhente tele-oplysninger end det handler om, at politiet bevidst bryder reglerne," lyder det fra Martin von Haller Grønbæk.

Han understreger dog, at de uautoriserede henvendelser uanset årsagen udgør et retmæssigt problem, der skal gøres noget ved via bedre uddannelse om indhentning af tele-data.

Vicepolitidirektør Erik Terp fra Syd- og Sønderjyllands politi understreger overfor Computerworld, at politiet hellere end gerne vil vejlede personalet, hvis der skulle forekomme "smuttere."

Læs teleselskabernes beretning om politiets henvendelser her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere