Artikel top billede

Politiet: Helt utænkeligt at vi ikke følger tele-regler

Politiet finder det utænkeligt, at der er betjente, som ikke følger retsplejeloven, når de henvender sig til teleselskaber for at få udleveret data.

Læs også: Politiet er på data-fiskeri uden dommerkendelse.

Nogle af landets største teleselskaber har modvilligt erkendt over for Computerworld, at politiet henvender sig uden først at præsentere en dommerkendelse.

Men vicepolitidirektør Erik Terp fra Syd- og Sønderjyllands politi finder det fuldstændig utænkeligt, at politiet ikke følger gældende regler og procedurer ved henvendelse til teleselskaber.

"Henvendelser til teleselskaberne fra politikredsene sker typisk via Rigspolitiets telecenter i forbindelse med politiets efterforskning af straffesager. Her gælder reglerne i retsplejeloven og dem kender alle vores medarbejdere - de får reglerne ind med modermælken på politiskolen," siger Erik Terp, der er udpeget som talsmand af Rigspolitiets kommunikationsafdeling.

Fastsat særlige procedurer

Når politiet skal reagere har de nedfældet retningslinjer, som alle betjente ifølge Erik Terp følger.

"I politikredsene er der typisk også fastsat særlige procedurer, som skal sikre, at retsplejelovens regler overholdes - blandt andet vil en af politiets jurister altid vurdere, om der eksempelvis er grundlag for at foretage telefonaflytninger, indhente teleoplysninger," forklarer Erik Terp.

Henvendelser til telefonselskaberne forekommer også i tilfælde, hvor en borger eksempelvis er i overhængende fare eller politiet modtager oplysninger om selvmordsopkald.

Ved selvmordsopkald træder straffelovens bestemmelse om nødret i kraft, hvor politiet ikke behøver dommerkendelse for at hive oplysninger ud af teleselskaberne.

Blandt andet fik kredsens unge vagthavende i weekenden et opkald om en selvmordstruet person, hvorefter den vagthavende slog op i retningslinjerne angående selvmordsopkald og kontaktede Rigspolitiets telecenter, som efterfølgende fik fat i det pågældende teleselskab og iværksat en masterpejling.

På baggrund af denne mastepejling kunne ordensmagten spore sig frem og forhindre personen i at gøre skade på sig selv.

"Hvis det skulle vise sig at være rigtigt, at teleselskaberne får uautoriserede henvendelser fra politiet, så vil jeg på det kraftigste opfordre teleselskaberne til at henvende sig til ledelsen i den nærmeste politikreds. Hvis der forekommer smuttere er det vigtigt, at vi selv får mulighed for at vejlede vores personale om den rigtige fremgangsmåde," siger Erik Terp.

Læs også: Politiet er på data-fiskeri uden dommerkendelse.

Advokat: Politiets data-fiskeri er ulovligt og misbrug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere