Artikel top billede

Notebook, netbook, MID, UMPC - hvad er hvad?

Navnene på de mange kategorier for mobile computing-enheder kan forvirre selv eksperterne. Få overblikket.

Computerworld News Service: Der er den mobile internet-enhed, eller MID'er, og der er netbook, som nogle hævder er det nyeste navn for den ultramobile pc (UMPC).

Både MID'er og netbooks er større end smartphones, men mindre end laptops - som mange leverandører i øvrigt insisterer på at kalde notebooks.

De er alle mobilcomputere, men der er væsentlige forskelle på dem. Men i sidste ende er navnene på de forskellige kategorier nok ikke særlig brugbare.

"Det er et interessant område, fordi der ikke er nogen defineret grænse mellem de forskellige enheder," siger Jack Gold, analytiker hos J. Gold Associates.

"Alle finder på deres eget navn til en kategori, og man ændrer navnet for at få produktet til at sælge."

Jack Gold fortæller, at Intels generelle definition af en MID er en computer med en skærm på syv tommer eller mindre, mens en notebooks skærm er mellem syv og 10 tommer.

Intel laver den Atom-processor, der bruges i MID'er og netbooks, men Jack Gold forventer, at Atom vil blive brugt i meget større maskiner på et tidspunkt.

"Det hele er Intels definitioner og ikke branchestandarder," siger han.

Intel præsenterede flere Atom-baserede MID'er og netbooks ved Mobile Internet World i sidste uge og forklarede, hvordan de kunne bruges med WiMax.

Men Jack Gold minder om, at skærmstørrelsen ikke er den eneste forskel. Forskellene kan også findes i enhedens styresystem, vægt eller funktioner.

Det er en mini-pc, nej en netbook

Jack Gold fortæller for eksempel, at Eee OC fra AsusTek Computer i Taiwan burde hedde en mini-pc, fordi nogle modeller kører Windows XP som styresystem.

Den nye Eee PC S101, der blev præsenteret den 21. oktober, kører XP og er 0,7 tommer tyk, vejer to pund og bliver sat til salg for 699 dollars den 1. november. Skærmen er 10,2 tommer, altså laptop-størrelse.

Supplement eller ultramobil

Asus selv siger, at Eee PC er en netbook, fordi den hører under kategorien 'simple, lette, billige og energibesparende' mobile enheder, der giver brugere på farten mulighed for at gå på nettet og streame videoer, e-maile, surfe og så videre.

"Netbooks ligner måske laptops, men de har ikke en computers fulde kapacitet," forklarer Kevin Huang, marketingdirektør hos Asus.

"En netbook fokuserer på mobilitet og internet, så den er god til rejser eller som supplement til en almindelig pc."

Talskvinde for Asus Debby Lee siger, at netbooks generelt ikke har dvd-brænder, og grafikkortet er ikke særlig godt sammenlignet med en laptop.

Før Eee PC kom på det amerikanske marked for cirka et år siden, var der ikke mange, der talte om netbooks, fortæller Debby Lee.

Før termen blev udbredt kaldte Asus Eee PC for 'en mobil internet gadget' - et navn hun foretrak frem for 'mobil internet-enhed', der generelt bruges om mindre enheder.

Hvad med UMPC?

Debby Lee fortæller, at navnet mobil internet gadget var tættere på definitionen på en ultramobil pc - UMPC.

Jack Gold siger, at navnet UMPC er på vej ud og bliver erstattet af netbook. Men han har måske ikke helt ret, for navnet er blevet brugt så sent som i denne måned.

Han mener, at de forskellige navne er uklare og ikke særlig brugbare for kunder eller virksomheder, der skal købe en enhed.

Der er tydelige forskellige på størrelse, form og funktion, og navnene giver ikke megen indsigt, siger han.

"Mit råd er enkelt. Glem navnet, og køb den for det, den kan."

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere