Artikel top billede

Har teleselskaberne lumske tanker med flatrate-data?

Flatrate-data på det mobile bredbånd er positivt for brugerne her og nu. Men når netværkene ikke kan følge med forbruget, skal de udvides. Hvem skal betale gildet, spørger teleanalytiker retorisk.

Alting har en pris - også ubegrænset adgang til mobilt bredbånd.

Det konkluderer Gartners teleanalytiker og vice president Nick Jones med en henvisning til de abonnementer, hvor mobilkunden får ubegrænset brug af data for et fast beløb om måneden.

Den slags løsninger er allerede hastigt på vej frem, og herhjemme har blandt andre 3, Telia og TDC mobile bredbånds-løsninger, hvor man for få hundrede kroner kan bruge det mobile bredbånd, så meget man ønsker (dog typisk med en øvre grænse på 10GB).

Nick Jones spår, at den massive markedsføring af mobilt bredbånd vil få den konsekvens, at netværkene ikke kan følge med.

"Mængden af information, de kan levere, er begrænset af operatørernes backhaul (teknologien der sender data fra et sted til et andet, red.) og kernenetværk," forklarer Nick Jones på sin Gartner-blog.

"Mange megabit til mange mobil-abonnenter kan kræve gigabit backhaul fra basestationerne; det kan betyde, at gaderne skal graves op, og at der skal lægges fiber hen til basestationerne. Det er en langsom og dyr proces, så det ser ud til, at risikoen for overbelastning af netværket vil stige i løbet af et til tre år," skriver Nick Jones.

Bliver vi data-narkomaner?

Han gør sig derfor tanker om, hvad konsekvensen bliver, når de overbelastede netværk skal opgraderes.

"Mit gæt er, at operatørerne vil se det som en mulighed for forskellige former for betaling. Bedre kvalitet eller større data-pakker skal koste mere."

"Det er selvfølgelig utænkeligt, at teleselskaberne prøver at gøre os så afhængige af trådløst data, at vi ikke kan undvære det, når de hæver prisen," skriver Nick Jones ironisk på bloggen og tilføjer:

"Hvis du er en virksomhed, er det tid til at kontakte dine kontrakt-specialister for at sikre, at du er forberedt, når du underskiver den næste mobilservice-aftale."

3: Vi udbygger jo hele tiden
Hos teleselskabet 3, der i Norden har investeret et tocifret milliardbeløb på at opbygge sine 3G-netværk, peger på, at Gartners forudsigelse ikke er aktuel for teleselskabet kunder.

"Vi udbygger jo hele tiden vores netværk og opgraderer hastighedsmæssigt. Nu er vi begyndt at opgradere de første master til 14,4 Mbit/s, men det er jo ikke en hastighed, vi tilbyder som produkt, vi bruger den til kapacitetsforbedring. Det med kapaciteten har ikke været et problem og bliver det heller ikke i nærmeste fremtid," siger pressechef Stine Green Poulsen.

Hun tilføjer dog samtidig, at teleselskabet forventer, at mange DSL-kunder vil skrotte kobber-internettet i de kommende år, efterhånden som hastighederne på det mobile bredbånd skyder i vejret.

"Der er snart ikke rigtig nogen grund til at have DSL længere, og det er klart, at når folk går over til mobilt bredbånd, vil det stille nogle krav til kapaciteten. I den nærmeste fremtid ser vi ikke nogen problemer, men hvis de kommer på et tidspunkt, må vi jo så tage stilling til, hvad vi gør," lyder det fra Stine Green Poulsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere