Artikel top billede

Intel mod rosset i usb-krigen

Usb-standarden har siden fødslen været forbundet med skænderier og tumult. Nu kommer specifikationerne til version 3.0, og fronterne er stadig trukket knivskarpt op.

Usb 3.0 også kaldet 'usb superspeed' tager nu et skridt nærmere mobiltelefoner, computere og andre periferi-enheder.

I denne uge skal organisationen bag usb-standarden, USB-IF, fremlægge de tekniske specifikationer. Det skriver The Inquirer.

Foreløbig har specifikationerne kun været kendt for Intel og nogle få samarbejdspartnere, der har været med i udviklingsarbejdet.

Nu vil denne hemmelige loge så fremlægge arbejdet for andre producenter, der bygger udstyr, som tilsluttes via usb-porten.

Usb 3.0 er en Intel-specifikation, der i bund og grund er PCI Express 2.0 gennem et kabel.

For den almindelige bruger betyder det super hurtig overførsel af data.

Kaos igen

Det lukkede selskab, der står bag arbejdet, har været til stor irritation for alle de virksomheder, der ikke har været inviteret indenfor.

Faktisk kom temperamenterne så meget i kog, at chip-producenterne AMD og Intel i sommer røg i totterne på hinanden over usb-standarden.

AMD mente, at de ikke bliver delagtiggjort i den næste version af usb, og derfor truede firmaet i samarbejde med andre producenter som Via og Nvidia med at udvikle en helt ny standard.

"Vi bliver nødt til at udvikle vores egen standard, som i dette tilfælde vil være en parallel til usb. Vi er allerede i gang med planlægningen," fortalte AMD i sommer til Cnet.

"Det er ikke godt for brugerne, men vi har ikke noget valg," lød det.

Usb-standarden har været forbundet med tumult gennem hele sin levetid.

Da USB 1.0 blev udviklet i midten af 90'erne dukkede to inkompatible versioner af standarden op.

Grunden var, at Intel også dengang holdt specifikationerne for sig selv.

Først med version 1.1 var der fuld kompatibilitet. USB 2.0 var et åbent projekt, men i version 3.0 har Intel igen valgt et lukket forum for udviklingen.

Historien ser således ud til at kunne gentage sig med version 3.0.

Om det betyder, at USB 3.0-udstyr ikke vil fungere sammen med alle enheder, fordi andre aktører vil udvikle egne specifikationer, vil de kommende år vise.

Superspeed

Hvis alt falder på plads, kan vi dog se frem til et kæmpe boost i hastigheden.

USB 3.0 forventes at blive 10 gange hurtigere end den udgave, vi benytter i dag. USB 2.0 high-speed har en overførselshastighed på op til 480 Mbit/s.

Trådløs afløser

I nær fremtid kan den kablede version dog blive sendt på pension.

Der arbejdes nemlig med en trådløs udgave af den populære brugerflade, som kaldes WUSB (Wireless USB).

Der er fremlagt en standardbeskrivelse kaldet Certified Wireless USB 1.0, men antallet af produkter er meget begrænset.

De trådløse usb-produkter er langt fra slået igennem endnu. Det skyldes i stort omfang at prisen på den chip, der skal sende og modtage signalet, stadig er meget høj.

Med firmaet Staccato Communications i spidsen arbejdes der dog på højtryk for at gøre denne hardware-enhed billigere.

Hvis det går i opfyldelse, kan den trådløse usb-standard overhale version 3.0 indenom med et gennembrud allerede næste år.

Hastigheden for WUSB er på en god dag den samme som for den kablede USB 2.0-standard, hvis udstyret står inden for en radius af tre meter.

Er afstanden for eksempel 10 meter, falder overførselshastigheden til en fjerdedel.

Hastighedsangivelserne er dog mere teori end praksis. Den reelle hastighed er betydelig lavere.

I denne uge præsenteres specifikationerne for USB 3.0, den endelige standard forventes færdig sent i 2009, og udstyr, der understøtter standarden, kommer formentlig først i 2010.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere