Artikel top billede

Jasper Hedegaard Bojsen, Microsoft Danmarks tekniske direktør, sammenligner kritikerne af OOXML med Kejserens Nye Klæder. Tegning: Lene Sekjær

Microsoft: OOXML-kritikerne har ikke noget tøj på

Kritikken af OOXML som et lukket format er hul og uden dokumentation, dundrer Microsoft. Kan du selv finde referencer til lukket kode i OOXML-standarden?

Efter en lang, sej kamp om at få ISO-godkendt OOXML-standarden er der alligevel skuffelse i Microsoft-lejren.

Skuffelsen skyldes, at OOXML-kritikere stadig hævder, at der er lukkede referencer til tidligere versioner af Microsofts Office-pakker i den 7.228 sider store OOXML-standard, som standard-organisationen ISO for nylig har publiceret efter et halvt års forsinkelse.

"Hvis der endelig skulle være problemer med åbenheden i OOXML, så fremhæv dem med konkrete eksempler i teksten. Fremlæg dokumentation for fejlene," lyder opfordringen fra Microsoft Danmarks tekniske direktør, Jasper Hedegaard Bojsen.

"Jeg mener virkelig, at kritikerne i lighed med kejseren ikke har noget tøj på," fnyser Jasper Hedegaard Bojsen.

Han understreger, at der ikke er noget at komme efter i OOXML, efter tekniske udvalg i knap hundrede lande har kigget standarden efter i sømmene i de sidste par år.

"Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Videnskabsministeriet og EU har også kigget processen i Dansk Standard igennem uden at finde kritikpunkter," påpeger Jasper Hedegaard Bojsen, som har siddet med i det udvalg hos Dansk Standard, der har behandlet og godkendt OOXML-standarden til ISO.

Umulig opgave

En af OOXML-udvalgskollegerne hos Dansk Standard er DTU-professor Henrik Madsen, der gentagne gange har påpeget interoperabilitetsproblemer med OOXML.

"På DTU bestræber vi størst mulig interoperabilitet mellem forskellige platforme som UNIX, Linux, Windows og Mac. Og vi kan vi konstatere, at vi ikke har interoperabilitets-problemer med ODF eller PDF. Det har vi derimod med den nuværende version af OOXML," forklarer Henrik Madsen.

Han skynder sig dog at tilføje, at det i sagens natur ikke er den ISO-godkendte OOXML-standard, fordi ingen software-leverandører endnu har implementeret standarden.

"Jeg er dog ret sikker på, at man kan finde områder i den ISO-godkendte OOXML, der ikke kan implementeres på lige fod i Microsofts egne produkter og forskellige open source-produkter. Desuden kan man muligvis risikere at skulle betale for implementeringen af OOXML i Linux, fordi man kommer til at benytte Microsoft-teknologi."

Kan du finde lukket kode i åben standard?

"Specielt ser jeg potentielle problemer i OOXML afsnit 29500-3 og 29500-4, hvor referencer til lukket Microsoft teknologi kan være gemt. Problemet er desuden, at specifikationen kan lede til tvetydige fortolkninger," siger Henrik Madsen.

Han har dog endnu ikke haft tid til at kigge på den netop publicerede OOXML-standard, og han forventer, at der går mindst et par måneder, inden der er et nogenlunde overblik.

"Det er jo en umulig opgave, fordi standarden er over 7.000 sider lang. Men inden for et par måneder skulle udvalget i Dansk Standard gerne have tygget den igennem," siger Henrik Madsen.

Mangler i standardudkastet

Tidligere har Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark (OSL) kritiseret OOXML-standardudkastet.

"Standardudkastet mangler en anvisning af, hvordan man 'mapper' de proprietære binære formater til OOXML. Dermed er der en barriere for, at andre end Microsoft kan vise dokumenter fra Office 97 versionen til Office 2003, sådan som disse dokumenter blev skabt," har formand for OSL, Morten Kjærsgaard, blandt andet skrevet i et brev til Dansk Standards direktør Jacob Holmblad.

Ifølge OSL har den oprindelige OOXML-standardorganisation ECMA i samråd med Microsoft afvist at inddrage muligheden for 'mapping' i specifikationen og i stedet henvist til arbejdet med oversættere i det såkaldte SourceForge-projekt.

OOXML-standarden kan downloades gratis fra ISO's hjemmeside. OOXML-standarden findes i fire dele nederst på hjemmesiden under navnene ISO/IEC 29500-1:2008, ISO/IEC 29500-2:2008, ISO/IEC 29500-3:2008 og ISO/IEC 29500-4:2008.

Skriv gerne eksempler på referencer til lukket kode i tidligere versioner af Office-produkter i OOXML-standarden i debatten under artiklen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere