Artikel top billede

Der er brugt 1,3 millioner kroner på den elektroniske it-ordbog, som indtil videre indeholder cirka 500 begreber. Senest er en definition på 'mus' tilføjet i marts 2006.

Dyr dansk it-ordbog står på afgrundens rand

Indtil videre er der brugt 1,3 millioner kroner på at stable en dansk netbaseret it-ordbog på benene.

"De konkrete mål for arbejdet var at etablere et it-terminologi-udvalg med den nødvendige infrastruktur, herunder en termbase og en netbaseret formidlingsfunktion. Derudover at udvikle en termbase omfattende cirka 800 begreber."

Sådan lyder missionen fra et udvalg bestående af folk fra Dansk Sprognævn og Dantermcentret, der er Danmarks nationale center for terminologi.

De fik i 2001 tildelt 1,3 millioner kroner over en tre-årig periode fra Villum Kann Rasmussen Fonden.

Det bidrag har indtil videre udmøntet sig i udviklingen af hjemmesiden it-dansk.dk, der består af en database med omtrent 500 begreber.

Projektet er med andre ord ikke helt i mål. Det erkender en af projektets torvholdere, Bodil Nistrup Madsen fra Handelshøjskolen i København, der dog mener, at it-terminologi-udvalg er kommet et godt stykke ad vejen.

"Vi fik udviklet et system til at håndtere opslagene. Det var en stor del af det, som ressourcerne fra Villum Kann Rasmussen Fonden gik til. Derudover fik vi udarbejdet en del terminologi, men ikke så meget, som vi egentlig gerne ville," siger hun.

Har ligget stille i to år

Nu ligger siden øde hen. Den seneste ny-indtastning af et begreb fandt sted den 2. marts 2006 fremgår det af ordlisten. På en underside, der forklarer om projektets baggrund, står det også, at den treårige bevilling endnu ikke er udløbet, skønt den gjorde netop det i 2005.

Det bekræfter fondsråd hos Villum Kann Rasmussen Fonden, Lennart Rasmussen, der altså har smækket pengekassen i.

"Jeg kan se, at vi udbetalte de sidste penge i 2005, så der er ikke flere penge på vores konto," siger han.

Og netop manglende penge fik projektet til at standse brat. Planen har dog hele tiden været, at de 1,3 millioner kroner kun skulle fungere som startkapital for projektet, forklarer Bodil Nistrup Madsen fra et it-terminologi-udvalget.

"Da vi sluttede, var der simpelthen ikke flere ressourcer. Vi havde regnet med, vi skulle have flere ressourcer, hvilket vi også har søgt uden held," siger hun.

Ingen støtte at hente

Bodil Nistrup fortæller, at udvalget har søgt om støtte fra både Kulturministeriet, Videnskabsministeriet og Undervisningsministeriet. Indtil videre alle med afslag til følge.

Selv har Bodil Nystrup svært ved at forstå de mange afslag. Hun mener, at udvalget gør et stykke samfundsnyttigt arbejde og mener ikke, der kunne være gjort ret meget anderledes med hjemmesiden.

"Det er svært at se, når man selv synes, det er så vigtigt et arbejde. Man kan da godt sige, at vi måske kunne have fået nogle flere begreber med ind. Vi begyndte at blive produktive og så stoppede det. Jeg tror ikke, det kunne være gjort ret meget anderledes," siger hun.

Bodil Nistrup Madsen mener dog, det er uretfærdigt udelukkende at se projektet som en ordbog.

"Det er måske lidt misvisende at kalde det for en ordbog, fordi det i virkeligheden er en term- og en vidensbase. Der er en hel del flere oplysninger, end der normalt ville være i en ordbog," siger hun.

Fond ikke imponeret

Selvom det er flere år siden, projektet gled ud af Villum Kann Rasmussen Fondens systemer, er fondsråd Lennart Rasmussen ikke ovenud tilfreds med resultatet af de mange penge, fonden i 2001 delte ud.

"Det er da rigtig nok, at de ser ikke ud til at være kommet særlig langt med det," siger han.

Han forklarer dog, at fonden ikke havde urealistiske forventninger til projektets forløb.

"Der var ikke andre forventninger, end at hjemmesiden skulle oprettes og, at der skulle fyldes nogle flere ord på, men det er jo så ikke ret meget, der er sket, kan jeg se," siger han.

Vil fortsætte arbejdet

Vil fortsætte arbejdet

På trods af den hårde medfart fra både fonde og ministerier, fortsætter Bodil Nistrup med at tro på projektet. Hun mener, det er nødvendigt med den type projekter.

"Der er behov for en fælles, dansk termbank. Det er det arbejde, vi har lavet et væsentligt bidrag til," siger hun.

Bodil Nistrup Madsen anslår, at et begreb i gennemsnit tager cirka to timer for en terminolog at lave, og at prisen for 600 begreber er omkring 500.000 kroner.

Det svarer altså til en pris per ord på 833 kroner.

Udvalgets arbejde, som det har været hidtil, mener Bodil Nistrup Madsen ikke, der er noget galt med. Tværtimod har udvalget leveret noget, der er mere end blot en almindelig ordliste, pointerer hun.

"Vores ambition var, at resultatet skulle være bedre end almindelige ordlister. Derfor har vi arbejdet på en lidt anden måde, hvor vi har sat begreber og termer i relation til hinanden i systematiske oversigter," siger hun.

Derfor mener hun også, det er uretfærdigt kun at se hjemmesiden som en simpel ordbog.

"Det er måske lidt misvisende at kalde det for en ordbog, fordi det i virkeligheden er en term- og en vidensbase. Der er en hel del flere oplysninger, end der normalt ville være i en ordbog," siger hun.

Om det er nok til at sikre projektet flere ressourcer vil fremtiden vise.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere