Artikel top billede

Mange vil have dine gamle skrottede computere

Kun hver femte pc genbruges, selv om efterspørgslen er enorm. Sikkerhedsproblemer er nemme at få af vejen. Se her hvordan.

Efterspørgslen på brugte computere er på verdensplan større end udbuddet.

Alligevel er det kun omkring hver femte brugte pc, som bliver genanvendt. Det fortæller analysehuset Gartner.

Selvom efterspørgslen i verdens udviklingslande er stor efter genbrugsmaskiner, er det primært eksportudgifter og høje transportomkostninger, som holder eksporten af de efterspurgte computere væk fra udviklingsmarkederne.

Gartner beskriver en genbrugs-pc som en maskine, der er brugt i mere end tre måneder af den første ejer, og herefter udfaset til anden brug.

"Markedet for genbrugs-pc'er tilbyder store muligheder for videresalg, men det er et stærkt fragmenteret og konkurrencepræget marked," forklarer Meike Escherich, der er analytiker hos Gartner i Storbritannien, i en pressemeddelelse.

Hun forklarer, at lovgivningen har en tendens til at fokusere på miljø, privatlivsbeskyttelse og virksomheders ansvar for følsomme oplysninger om folk. Markedet er præget af lykkeriddere og tusindvis af spillere.

Ifølge Meike Escherich er et stigende antal love ved at gøre det sværere at konkurrere med de større spillere, der alle er nødt til at gensælge en vis procentdel af deres genbrugsmaskiner.

Sælg eller giv uden harddisk

Men hos sikkerhedsfirmaet Csis fortæller sikkerhedsekspert Peter Kruse, at det faktisk er muligt for virksomheder og private at sikre afsætningen af virksomhedens brugte computere - også uden at frygte for at følsomme og fortrolige data fra kunder og ansatte skal dukke op et helt andet sted i verden.

"Mange af de uheldige episoder skyldes, at man har troet, det var nok at slette harddisken," siger Peter Kruse.

Disse eksempler har efterfølgende skræmt virksomheder fra at donere udstyr til genbrug i udviklingslandene, fortæller Peter Kruse.

Men ifølge Peter Kruse kan det sagtens lade sig gøre at overskrive computerens harddisk sikkert nok. Men det kræver, at man får procedurerne på plads hos virksomheder, organisationer og videresælgere, så alle føler sig trygge, forklarer Peter Kruse.

Derfor anbefaler han virksomheder at donere eller videresælge udstyret, men beholde harddisken.

"Så må de, der aftager det, købe en harddisk for nogle andre midler, som kan være rejst på en anden måde. Det vil være den mest sikre løsning," siger Peter Kruse.

Stor profitmargin

Ifølge Gartners analytiker er det ikke unormalt at renoverede computere giver ligeså gode eller endda bedre profitmargin end nye computere.

Mærkevare pc'er er særligt efterspurgte på brugtmarkedet, fordi de muligvis stadig har de originale klistermærker med licensen til operativsystemets.

Samtidig har Microsofts styresystem Vista, der kræver kraftigt hardware, skabt en øget efterspørgsel efter nyere maskiner med høje specifikationer på det kommercielle brugtmarked.

Elforbrug medeksporteres

Hos Elsparefonden, der arbejder for at nedbringe energiforbruget, fortæller projektleder Anders Hjorth Jensen, at det bedst kan betale sig at have et energieffektivt apparat stående.

Det er nemlig i forbrugsperioden at det store energiforbrug ligger, forklarer han.

"Som udgangspunkt er alt hvad der fastholder energisvinende produkter på markedet ikke hensigtsmæssigt, uanset om de er i Danmark eller i et udviklingsland," siger Anders Hjorth Jensen, der understreger, at der kan være alle mulige andre hensyn, som kan tale for at genbruge elektronik andre steder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere