Artikel top billede

KMD solgt til kapitalfond

Opdateret: KL meddeler, at KMD netop er blevet solgt. Pris og vilkår er 'gode', mener KL-formand Erik Fabrin.

KL har solgt KMD til kapitalfonden EQT samt pensionsselskabet ATP.

Ifølge parterne gennemføres salget endeligt, når samtlige nødvendige godkendelser foreligger - forventligt i begyndelse af 2009.

EQT og ATP betaler to milliarder kroner for KMD. Prisen er dog ekslusiv KMD's ejendomme i Ballerup, Aalborg og Odense, som KL fortsat beholder.

Det betyder, at KMD kommer til at bo til leje hos sin gamle ejer. Bygningerne er tidligere blevet vurderet til omkring 1,4 milliarder kroner.

"Med EQT og ATP som ejere vil virksomheden og dens medarbejdere få markant bedre muligheder for at vokse og hente nye markedsandele uden for den kommunale verden. For kommunerne vil salget på sigt kunne medvirke til en stærkere konkurrence på det kommunale it-marked - og vil kunne styrke mulighederne for at få effektiv it til konkurrencedygtige priser", siger KL's formand Erik Fabrin i en pressemeddelelse.

Erik Fabrin bedyrer, at prisen og aftalens vilkår udgør et "godt resultat" for kommunerne. Aftalen indebærer blandt andet, at KMD er forpligtet til at drive de vigtigste KMD-systemer videre i en årrække, ligesom der er blevet aftalt et loft for prisstigninger.

Direktion med i i hele forløbet

Ifølge en intern mail, som KMD-direktør Lars Monrad-Gylling har udsendt til KMD's medarbejdere, vil EQT fremover eje 85 procent af KMD, mens ATP vil eje 15 procent.

"KMD's direktion har været med i hele forløbet omkring salget, og vi er meget tilfredse med, at valget er faldet på EQT/ATP konstellationen som ny ejer. Vi har haft god indflydelse hele vejen i salgsprocessen, og vi har fået to ejere vi er rigtig tilfredse med. Vi er overbevist om at det nye ejerskab vil styrke KMD i vores fremtidige vækst og udvikling, som det er tilfældet i de andre virksomheder EQT har investeret i," skriver han i emailen til KMD's medarbejdere.

Han skriver endvidere, at KMD er blevet solgt som et samlet selskabet, og at det er planen, at selskabet fortsætter i sin nuværende form.

Forhandlinger i flere måneder

Salget er faldet på plads efter vedholdende rygter i de seneste måneder. Computerworld kunne allerede i september fortælle, at salgs-bestræbelserne var nået ind i en afgørende fase.

I slutspurten er feltet af mulige købere imidlertid snævret ind.

En af de store spillere, NNIT, har sagt fra. NNIT var ellers en nordisk drømmepartner, som flere - også internt i KMD - har set som et godt bud på en stærk dansk spiller i det nordiske marked.

En anden mulighed for nordisk styrke forsvandt, da norske EDB Business Partner i Norge også meldte fra til kapløbet.

Andre interesserede talte CSC og IBM, som dog på forhånd blev regnet for udelukket, da de ville få en for dominerende stilling på markedet, hvis en af dem opkøbte KMD.

Og Steria, Logica, Fujitsu-Siemens og Cap Gemini har været regnet for mulige emner, ligesom EDS og HP i et stykke tid var et hot navn på rygtebørsen.

To pengestærke fonde

KL har imidlertid valgt at sælge KL til to pengestærke fonde, efter finansmanden Asger Jensby - der for alvor er i ilden på grund af IT Factory-skandalen - som dog fornylig meldte sig ud af kapløbet om KMD.

Computerworld har tidligere kunnet fortælle, at flere aktører har været stærkt bekymrede over udsigten til, at en kapitalfond skulle overtage KMD.

De tæller blandt andre tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der mener, at en kapitalfond som KMD-ejer vil føre til fyringer af KMD-ansatte.

Også KMD's tillidsmand har udtrykt stor skepsis.

Læs mere på cw.dk senere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere