Artikel top billede

Claus Bobjerg Juul får i dag afgjort sin retssag mod IBM om hemmelige jobkarteller. Foto: Steffen Roland Nielsen.

Dom om hemmelig jobkartel-aftale hos IBM i dag

I dag falder der dom i sagen, hvor en tidligere IBM-ansat angiveligt har været underlagt en hemmelig jobkartel-aftale mellem IBM og A.P. Møller - Mærsk. Dommen har stor betydning for it-branchen.

I slutningen af 2006 kunne Computerworld afsløre en hemmelige jobkartel-aftale mellem it-giganten IBM og Danmarks største virksomhed A. P. Møller - Mærsk.

I kølvandet på det, og efter en længere debat i medierne om aftalerne, hvor to virksomheder - uden medarbejderne ved det - aftaler ikke at ansætte hinandens medarbejdere, beslutter Claus Bobjerg Juul sig for at sagsøge sin arbejdsgiver, IBM.

Claus Bobjerg Juul var sikkerhedskonsulent hos IBM, men kritiserede IBM's politik om de hemmelige jobkarteller.

Det fik IBM til at fyre ham for illoyalitet. Efterfølgende vandt han dog en sag om uberettiget fyring og fik fuld erstatning.

Men dommen i retssagen i morgen, hvor IBM's administrerende direktør Lars Mikkelgaard-Jensen blandt andet har vidnet, handler om, hvorvidt Claus Bobjerg Juul var underlagt aftalen med A. P. Møller - Mærsk eller ej.

Sikkerhedskonsulenten forlanger omkring 200.000 kroner i erstatning, mens IBM kræver pure frifindelse.

Ansættelsesbevisloven

Hos Prosa, der fører sagen for Claus Bobjerg Juul, forklarer Hanne Lykke Jespersen, at der er tale om et brud på ansættelsesbevisloven.

Loven siger, at alle "væsentlige forhold" skal fremgå af ansættelsesbeviset, hvilket altså ikke har været tilfældet omkring de hemmelige aftaler mellem arbejdsgivere.

Men det springende punkt i denne sag er, om Claus Bobjerg Juul har været underlagt den hemmelige aftale, vurderer Prosa.

"Bevisbyrden på det punkt bliver helt afgørende," siger fagligsekretær Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.

IBM ønsker ikke at udtale sig om verserende retssager.

Det er ifølge Prosa den første civile retssag, som tager stilling til de hemmelige jobkarteller.

Men arbejdsretten har tidligere afgjort, at aftalerne er i strid med overenskomsthovedaftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening og LO.

Den principielle dom kan få stor betydning

Dommen kan få stor betydning for it-branchen.

For selv om Claus Bobjerg Juul ikke skulle få udbetalt 200.000 kroner, men blot et væsentligt mindre beløb, vil mange andre ansatte i it-branchen efterfølgende kunne kræve erstatning.

Computerworld og andre medier har nemlig afsløret, at de hemmelige jobkarteller var meget udbredte i it-branchen.

WM Data erkendte, at virksomheden havde 300 aftaler med kunder og partnere.

Også Statsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Skat og en række andre myndigheder blev afsløret i at indgå aftalerne, der stavnsbandt it-medarbejdere til deres job.

Politisk fokus

Sagen har også haft massiv politisk bevågenhed.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har været indkaldt til flere samråd, og et lovforslag er blevet trukket tilbage, fordi fagforeninger og oppositionen kritiserede det.

I år lykkes det imidlertid at få vedtaget en lov mod hemmelige jobkarteller.

I loven står, at hvis det viser sig, at ansættelsesbevisloven ikke dæmmer op for aftalerne, og Claus Bobjerg Juul dermed taber sagen, så vil politikerne skulle tage loven op til revision igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere