Artikel top billede

KMD solgt for billigt og på et dårligt tidspunkt

Kommunerne fik to milliarder kroner for KMD. Prisen var lav og salget faldt på "det suverænt dårligste tidspunkt", lyder kritikken fra en virksomhedsmægler.

KMD blev i sidste uge solgt til kapitalfonden EQT for cirka to milliarder kroner. Den pris bliver der nu stillet spørgsmålstegn ved fra flere sider.

I fredags gik medlem af Europa-Parlamentet, den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), til angreb på handelen. Han var blandt andet kritisk overfor den pris, kommunerne har fået for KMD.

Computerworld har bedt virksomhedsmægler Henrik Schrøder fra mæglervirksomheden Schrøder Partners om at vurdere KMD's pris.

Og Henrik Schrøder er af samme opfattelse som den tidligere statsminister: Kommunerne har fået for lidt for KMD. Selv når man tager højde for de begrænsninger, som kommunernes krav har medført i køberfeltet.

"Det første, der tæller for en højere pris, er, at KMD har en fast afsætning, som man må forvente varer ved. Det andet er, at de med succes har søgt ud på andre markeder. Det tredje, som jeg ikke ved, om er rigtigt, er, at der burde være et vist optimeringspotentiale i KMD," siger Henrik Schrøder.

Han mener også, at der er tre faktorer, som har presset prisen ned. Finanskrisen har ødelagt mulighederne for lånefinansiering, hvilket har fjernet nogle købere fra feltet. Kommunerne har presset på for at få salget overstået, og endelig har kommunerne været kræsne i forhold til, hvilke ejere man ønskede, lyder vurderingen fra virksomhedsmælgeren.

Men trods det, der trækker ned i prisen, så mener Henrik Schrøder ikke, at prisen er høj nok.

"De har haft et ualmindeligt stabilt resultat de sidste mange år, og hvis man ser på forretningen, så berettiger den til en pris, der er højere end de to milliarder kroner," siger Henrik Schrøder.

Dårlig timing

Virksomhedsmægler Henrik Schrøder mener, at det er svært at sige præcis, hvordan prisskiltet i hans optik burde have været. Han peger på, at lidt tålmodighed fra kommunernes side kunne have hævet prisen.

"Man har solgt på det suverænt dårligste tidspunkt, man overhovedet kunne," siger virksomhedsmægleren til Computerworld.

Den holdning har den pengestærke it-investor Ib Kunøe også luftet i dagbladet Børsen.

"Det undrer mig, at de vælger at sælge nu og til to milliarder kroner, når de nu kunne vente til 2012. Men det kan være, at de vil have pengene nu," konstaterer Ib Kunøe overfor Børsen.

Kommunerne har kun ejet KMD indirekte gennem deres organisation KL. Og i en pressemeddelelse udsendt i fredags afviste KL's formand, borgmester i Rudersdal Kommune, Erik Fabrin (V), at prisen skulle være lav.

"Vi har i processen afsøgt et bredt internationalt køberfelt og skabt en intensiv konkurrence mellem køberne med adskillige budrunder og konkurrence helt frem til målstregen," siger Erik Fabrin og tilføjer:

"Det har selvfølgelig været med til at sikre kommunerne en høj pris, attraktive overdragelsesvilkår og gode fremtidige samarbejdsbetingelser mellem kommunerne og KMD."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere