Artikel top billede

EU på vej med milliarder til satellit-bredbånd

Man skal kunne modtage bredbånds-internet, selv om man bor i Alperne, mener EU, der overvejer at pumpe milliarder i satellit-baseret bredbånd.

Som en del af en større økonomisk redningsplan foreslår EU nu, at der skal investeres omkring en milliard euro (7,35 milliarder kroner) i bredbånd til europæiske borgere i for eksempel Alperne eller Østeuropa, hvor traditionelle bredbåndsteknologier som ADSL, kabel-modem eller 3G og Turbo 3G ikke er tilgængelige.

I stedet skal man kunne få satellit-bredbånd via en parabol på taget, skriver International Herald Tribune.

"Vi er helt sikkert interesseret i at tilbyde denne service, hvis finansieringen bliver godkendt. Satellit-operatører er, mere end andre konventionelle teknologier, i den bedste position til at kunne tilbyde denne service næsten med det samme," siger Giuliano Berretta, som er direktør for satellit-selskabet Eutelsat.

SES, der står bag Astra-satelitten, kalder ifølge International Herald Tribune forslaget for en kæmpe mulighed for satellit-teknologien.

Hvis pengene bliver bevilliget, vil virksomheder som Eutelsat og SES skulle bruge dem til at installere det nødvendige udstyr i de tyndt befolkede dele af europa.

Møder modstand

EU har tidligere gjort tiltag for at fremme satellit-baseret bredbånd. Det er dog langt fra sikkert, at EU's milliard-investeringen bliver en realitet. Pengene kan meget vel komme fra ubrugte puljer, der ellers normalt ville blive ført tilbage til medlemslandene.

Ifølge International Herald Tribune er Tyskland, der er den største EU-bidragsyder, imod satellit-planerne.

Michael Bartholomew, der star i spidsen for det europæiske netværk for tele-operatører, er heller ikke begejstret for forslaget. Han siger, at EU bør give operatørerne økonomiske incitamenter til at udvide deres netværk frem for at bruge offentlige penge på satellit-bredbånd.

Det er EU-Kommisionens formand, José Manuel Barroso, der star bag forslaget. Han har udtalt, at Europas økonomiske konkurrrenceevne vil blive styrket ved at koble flere europæere til internettet.

WiMAX i Danmark

Ifølge EU har 21,7 procent af borgerne adgang til bredbåndsinternet. DSL er den mest almindelige bredbåndsteknologi, mens kun 130.592 brogere har adgang via satellit. Den begrænsede udbredelse skyldes især, at udgifterne til den nødvendige hardware er for høje.

Herhjemme forsøger regeringen også at få bredbåndsinternettet ud i de fjerneste afkroge af landet.

Sidste år vandt Elro en auktion, der giver mulighed for at udbyde landsdækkende WiMAX-bredbånd. Det skal ske inden udgangen af 2010 ifølge udbudsmaterialet, og der er et krav om, at ELRO skal nå alle de husstande, der i dag ikke har adgang til bredbånd.

Det drejer sig om 40-50.000 danske husstande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere