Artikel top billede

Teleanalytiker: Satellit-bredbånd er en dårlig løsning

EU overvejer at investere i satellit-bredbånd, så alle europæere kan få internetadgang. Men satellit-teknologi bliver aldrig en god løsning, mener dansk teleanalytiker.

Det lyder som en smart løsning, men teknologien er bare elendig til formålet.

Sådan lyder reaktionen fra teleanalytiker Torben Rune fra Netplan, efter Computerworld i dag har fortalt, at EU kan være på vej med milliarder af kroner til blandt andet satellit-bredbånd.

Målet er at koble de europæere, der ikke allerede har adgang til bredbåndsteknologier som ADSL, kabel-modem og mobilt bredbånd, på internettet.

Fordelen ved satellit-bredbånd er, at man kan nå ud i fjerne afkroge af Europa, hvor de andre teknologier ikke er endnu, for eksempel i Alperne.

"Men det er basalt set en dårlig løsning," siger Torben Rune.

Fint til tv, elendigt til internet

Selvom mange danskere kender satellit-signalet fra den parabol på taget, der giver liv til stue-alteret, skal man nemlig ikke forvente den samme positive oplevelse, hvis man har en satellit-baseret internetforbindelse.

"Internettet er ikke bygget til den form for kommunikation. Selvom der kan rådes bod på det på forskellig vis, bliver satellit-bredbånd aldrig en optimal løsning. Det skyldes simpelthen radiobølgernes hastighed. Der er rigtig fælt langt ud til de her satellitter, og der er rigtig langt ned igen," forklarer Torben Rune.

Han forklarer, at satellitterne fungerer så godt til tv-signaler, fordi der i den sammenhæng er tale om en flydende data-strøm og om envejskommunikation.

På internettet forholder det sig anderledes, fordi mange applikationer fungerer ved, at du får en klump data af gangen - og den næste klump får du først, når din PC har sagt OK til den første.

"Når der både er forsinkelse på signalet til og fra computeren, betyder det, at der kommer alt for lang ventetid for internet-brugeren. Derfor er satellit ikke særlig velegnet til interaktivitet. Det bliver hurtigt meget tungt," siger Torben Rune.

FWA er den mest oplagte teknologi

Teleanalytikeren tilføjer, at et andet problem er, at båndbredden er meget begrænset, når det kommer til upload-hastigheder.

"Realistisk set vil man kunne fra nogle hundrede kilobit få noget, der minder om mobil data-hastigheder, og så undtagelsesvis op til to megabit - hvis man ellers har økonomien til det," forklarer Torben Rune.

Han henviser til, at han selv var med til lave opsætningen på det satellit-link, der forbandt Galathea-ekspeditionen med Danmark.

Dengang havde man 1,8 Mbit/s hele vejen rundt om jorden, men det var også et ganske dyrt setup, forklarer Torben Rune.

Så selvom satellit-bredbånd kan være velegnet i forskellige sammenhænge, for eksempel til bjergbestigere, hvor man har brug for en forbindelse på atypiske steder, bliver det aldrig et optimalt valg som bredbåndsteknologi.

"Men hvis vi ser bort fra de tilfælde, hvor satellit stort set er den eneste mulighed, vil jeg mene, at en teknologi som FWA er langt mere brugbar. Der er en masse erfaring med at bruge den også i øde områder," lyder forslaget fra Torben Rune.

FWA står for Fixed Wireless Access og er en radioteknologi, som blandt andre Clearwire, Butlernetworks og Elro herhjemme arbejder med i form af deres WiMax-forbindelser.

Med FWA kommer man dog ud for andre udfordringer, fordi der skal strøm frem til sendemasterne, der typisk ikke rækker mere end 25-30 kilometer.

Det er naturligvis ikke det store problem i et land som Danmark, men kan være det andre og mere øde steder på kloden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere