Artikel top billede

Microsofts danske teknologi-direktør Jasper Hedegaard Bojsen.

Microsoft jubler over dansk blåstempling af OOXML

Glæde hos Microsoft, efter OOXML-standarden bliver sidestillet med ODF i ny rapport fra videnskabsminister Helge Sanders (V) fem vise standard-eksperter.

Der er glæde i Microsoft-lejren, selv om videnskabsminister Helge Sanders (V) ekspertudvalg inden for åbne standarder har valgt ikke at pege på en af de to kandidater, ODF og Microsofts OOXML, som dokumentstandard i det offentlige Danmark.

Microsofts danske teknologidirektør, Jasper Hedegaard Bojsen, ser nemlig ekspertudvalgets rapport som en blåstempling af OOXML-formatet, som Windows-fabrikken oprindeligt har udviklet.

Han hæfter sig især ved følgende udsagn i rapporten fra Sanders fem standard-eksperter

"Der foreligger ingen specifikke oplysninger om, at der skulle foreligge patentrettigheder, der giver anledning til tekniske eller juridiske bindinger hvad angår nogen af de to dokumentstandarder, der er undersøgt."

Udvalget henholder sig samtidigt til, at standardorganisationer som OASIS og ISO har godkendt formaterne, hvilket "må tages som udtryk for, at standardiseringsorganerne har følt sig tilstrækkeligt sikre på, at der ikke vil vise sig sådanne problemer," som det hedder i rapporten.

"Ekspertgruppen konkluderer at OOXML er åben - herved er et væsentligt ankepunkt fjernet, for når OOXML er åben, betyder det naturligvis, at alle kan implementere den," forklarer Jasper Hedegaard Bojsen, efter OOXML i snart to år har været beskyldt for at være et lukket format.

Rapport fra hverdagen

Han lægger også vægt på, at rapporten er udarbejdet på baggrund af erfaringer fra de offentlige kontorer.

"Jeg synes, det klæder rapporten rigtig godt, at den tager udgangspunkt i den praktiske virkelighed frem for den religiøse krig mellem ODF- og OOXML-tilhængere. Myterne bliver jo aflivet allerede i indledningen af rapporten," siger Jasper Hedegaard Bojsen.

En af ekspertudvalgets medlemmer Kim Viborg Andersen fremhæver også ligestillingen mellem de to dokumentstandarder.

"Vi har ikke set nogen problemer, der forhindrer den praktiske implementering af den ene eller anden standard," siger CBS-professor Kim Viborg Andersen.

Knas i konverteringen

Kim Viborg Andersen peger samtidigt på, at selv om begge standarder er åbne, så er alt ikke løst, når det gælder konverteringen fra ODF til OOXML og omvendt.

"Der er stadig en del problemer med konverteringerne, men det er ikke uoverstigelige problemer, der ikke kan løses," lyder det fra Kim Viborg Andersen.

Han påpeger dog, at håbet om fremtidige teknologiske løsninger ikke har været vejen frem for arbejdet i ekspertgruppen.

Derimod har den stukket fingeren i jorden og set på en masse test-forsøg, som blandt IT- og Telestyrelsen har stået bag.

"Vi har været i et kapløb med den teknologiske udvikling, og har derfor trukket en streg i sandet med en deadline før jul. Der kan komme nye tekniske landvindinger, der kan løse konverteringsproblematikken fuldstændigt, men nye muligheder kan også give nye problemstillinger," siger han om ekspertgruppens pragmatiske løsninger på en international standard-problemstilling.

Derfor anser han det som tilrådeligt, at der forskes mere i de to standarder - herunder konverteringen fra det ene format til det andet.

Med publicering af "Rapport om implementeringen af ODF og OOXML i
offentlige myndigheder fra 1. januar 2008"
overlader Ekspertgruppen nu den politiske tolkning til videnskabsminister Helge Sander (V) og Folketingets it-ordførerer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere