Artikel top billede

Bibliotekerne nervøse for pirat-lydbøger

Biblioteksmusik og lydbøger vil kunne aflyttes på flere styresystemer, hvis bibliotekerne kun streamer materialet. I Sverige slipper lånere for DRM på denne måde, fortæller leverandør.

37 kroner.

Så meget koster det biblioteket hver gang en dansker låner en oplæst bog fra bibliotekernes digitale pilotprojekt netlydbog.dk.

Prisen har sammen med et overvældende brug af tjenesten fået Københavns Biblioteker til at indføre rationering, så hver låner kun må låne to lydbøger om måneden.

Til gengæld bliver antallet af titler udvidet fra de 297 titler som hidtil har været tilgængelige.

Det fortæller Susanne Buus-Pedersen fra Københavns Biblioteker.

"København har oprindeligt afsat et beløb på cirka 100.000 kroner til det her projekt, og vi har brugt op mod 400.000 kroner. Det er på sigt urealistisk for os," siger Susanne Buus-Pedersen.

Ifølge Susanne Buus-Pedersen er bibliotekerne langtfra tilfredse med prisen på lydbøgerne, men det er ikke lykkedes at presse forlagene på prisen.

"Jeg kan også godt se det fra deres side. Det er den gamle historie om, at de er bange for, at biblioteksloven går ud over salget. Men på den anden side kan ingen ved deres fulde fem tro, at det antal lån ville have udmøntet sig i et tilsvarende antal salg," siger Susanne Buus-Pedersen.

Digitalt udlån udfordrer betalingsmodel

Hos Gyldendal fortæller redaktionschef Cliff Hansen, at der intet nyt er i. at bibliotekerne ikke har råd til alt det materiale, de ønsker.

Selvom bibliotekerne i øjeblikket betaler 37 kroner per udlånt lydbog, udfordrer bibliotekernes stigende formidling af digitale udlån Ifølge Cliff Hansen betalingsmodellen hos forlagene. Mens traditionelle bøger udløser bibliotekspenge, skæpper lydbøger og e-bøger nemlig ikke i kassen hos forfattere eller forlag på samme måde.

"Vi skal enes om, hvad der er den rigtige model. Vi kan sagtens håndtere den nuværende betalingsmodel, men der sker nogle ting, som gør, at man må tænke over det," siger Cliff Hansen.

Udskældt model skal sikre mod kopiering

Det er firmaet Publizon som leverer og driver netlydbog.dk for bibliotekerne. Her fortæller direktør Steffen Sørensen, at en succes kan blive så stor, at den bider sig selv i halen.

Slår filen ihjel efter 30 dage

"Vi er en proces, hvor vi både skal løfte efterspørgsel og udbud på samme tid. I det øjeblik hvor pengestrømmen bliver tilstrækkelig stor, bliver det meget, meget nemmere at få rettighedshaverne i tale. For de sidder stadigvæk med alle kortene, når det gælder digital digitalt distribueret materiale" siger Steffen Sørensen.

Det skyldes at bibliotekerne ikke er har en generel undtagelse fra Ophavsretsloven som med fysisk distribueret materiale, hvor bibliotekerne kan købe en bog eller CD i boghandleren og låne ud efterfølgende, forklarer direktøren.

Han mener at bibliotekernes succes på den måde gør det langt nemmere at sætte en prisdiskussion i gang.

I øjeblikket fungerer netlydbog.dk ved, at lånerne downloader en DRM-beskyttet version af lydbogen i Microsofts WMA-format. Det sker fordi forlagene vil sikre sig mod piratkopiering. Men denne form for distribution af lånemateriale ser direktøren som en uddøende teknologi.

"Vi bruger - desværre må jeg sige- et DRM-system. Det har vi måtte gøre for at kunne garantere overfor forlagene, at vi kan slå filen ihjel efter 30 dage," siger Steffen Sørensen.

Fremgangsmåden er kritiseret, fordi formatet kun understøttes af få musikafspillere og mobile enheder på markedet. Det giver problemer for brugere af andre styresystemer end Windows og ejere af den udbredte iPod.

"Det er ikke fordi vi er specielt begejstrede for DRM, men vi har bare ikke kunnet bruge Apples eget system, for det er om muligt endnu mere monopolagtigt end Microsoft er," siger Steffen Sørensen.

Ifølge Steffen Sørensen skyldes brugen af DRM, at bibliotekerne ønskede at tilbyde et system, hvor indholdet kunne medbriges på en mobil afspiller.

"Mit liv ville være meget nemmere, hvis jeg kun streamede, for så havde jeg ikke alt det bøvl med sure lånere, og prisen ville også være væsentligt lavere," siger Steffen Sørensen, som fortæller at de svenske biblioteker betaler omkring 20 kroner per stream.

Streaming vil overtage fra download

Samtidig er mp3-formatet i sin natur ikke beregnet til DRM om beskyttelse, fortæller direktøren.

Derfor har firmaet måtte vælge mellem brug af DRM og en løsning, hvor indholdet streames på nettet. Den sidste model er den eneste anvendte i Sverige, hvorimod danske lånere kan vælge mellem download og streaming. Tre ud af fire benytter dog download i Danmark, fordi streaming også giver visse problemer.

Med streaming er det nemlig i øjeblikket ikke muligt at høre et halvt kapitel, og starte fra samme sted, når der igen bliver tid til at lytte til eksempelvis Liza Marklunds nyeste krimi i Sverige.

"Her er bibliotekstilbuddene faktisk baseret på streaming, og kun streaming," siger Steffen Sørensen.

Teknikken betyder, at brugeren skal have adgang til internettet fra sin computer eller mobiltelefon, mens lydbogen aflyttes.

Ifølge Steffen Sørensen er forskellen mellem Danmark og Sverige, at langt flere svenskere har en såkaldt always on-adgang, hvor også langt flere telefoner er udstyret med internetadgang med flatrate.

Den løsning vil efterhånden også herhjemme afløse den udskældte DRM-beskyttesle af lydbøger og musik, forudser direktøren.

"Vi venter på en situation hvor always on er til rådighed, for så kan vi centralt styre adgangen.




IT-JOB

InCommodities A/S

Senior Portfolio Manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere