Artikel top billede

Har Google gang i et pc-styresystem?

Google Android er blevet installeret på en netbook, og næste skridt kan være et regulært operativsystem til netbooks og pc'er. Microsoft er ikke overrasket og tager udfordringen meget alvorligt.

Søgemastodonten Google har brugt ti år på at blive verdens største online-succes, og nu tyder en del på, at selskabet er på vej fra den vante placering på nettet til at tilbyde et komplet operativsystem til netbook'en - og måske siden pc'en.

Sådan spekulerer Matthäus Krzykowski og Daniel Hartmann fra iværksætter-virksomheden Mobile-facts, der i sidste uge installerede den Linux-baserede mobilplatform Google Android på en Asus EEEPC 1000H-netbook på under fire timer.

"Vi havde netbook'en oppe og køre med næsten al den nødvendige hardware såsom grafik, lyd og trådløst internet-kort, som man ønsker sig," lyder det fra de to iværksættere på VentureBeat-hjemmesiden.

De to herrer var overraskede over, at installationen foregik relativt smertefrit. Blandt andet fremhæver de, at selvom mobilskærmen er fem gange mindre end Asus-netbooken, skalerede skærmbilledet automatisk til at fylde netbook-monitoren.

Klar i 2010?

Matthäus Krzykowski og Daniel Hartmann gætter på, at Google er klar med et styresystem til netbooks til næste år.

Det skyldes ikke mindst, at Androids brugerretningslinjer er målrettet to områder: mobilbrug og MID, der er Intels forkortelse for mobile internet devices - eller netbooks på godt, gammelt dansk.

En anden indikator på, at Android kan blive en ny spiller på netbook-markedet er, at Intel ifølge de to forfattere har driverne klar.

"Prøv at tænke dig Chrome-browseren, og dens mange muligheder for tredjepartsudviklere til at bygge bro til desktoppen. Det kunne betyde en helt nye bølge af elegante webapplikationer, der vil være billigere og mere dynamiske at benytte sig af," spekulerer de to mænd efter deres succesfulde netbook-installation af Android.

Microsoft i Googles sko

Hvis Android-spekulationerne viser sig at holde vand, og Google lancerer et styresystem til netbook'en til næste år, kan det gå ud over Microsofts dominerende position på operativsystemer til netbook'en, hvor selskabets Windows XP på nuværende tidspunkt bliver benyttet i stor stil.

"Jeg er ikke overrasket over, at Google vil forsøge at benytte sin stærke online-position til at brede sig ud på mobiltelefoner og styresystemer til netbook'en, der er en hybrid mellem mobiltelefonen og en egentlig pc," siger Microsofts danske teknologidirektør Jasper Hedegaard Bojsen, der hilser en eventuel konkurrence velkommen.

Han vurderer samtidigt, at det langtfra er sikkert, at Google stopper ved netbook'en.

"Hvis jeg var i deres sko, så ville jeg da udfordre konkurrenterne på alle områder, og dermed også bruge Android til at komme ud på pc'en. Vi holder naturligvis øje med, hvad Google foretager sig, og tager det meget alvorligt," understreger Jasper Hedegaard Bojsen.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra Google angående netbook-planerne for Android.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere