Artikel top billede

(Foto: Dell/PR)

Dell fyrer 1.900 ansatte - produktion flyttes

Dell fyrer 1.900 medarbejdere og indleder for alvor flytningen af selskabets store samlefabrik til Polen.

Den amerikanske pc-producent Dell vil som led i den gradvise lukning af sin store fabrik i Limerick i Irland afskedige 1.900 medarbejdere i løbet af det næste år.

De første afskedigelser vil blive effektueret i næste måned.

Fyringerne kommer ikke uventet, da det længe har været planen, at fabrikken i Irland - hvor apparater til hele det europæiske marked er blevet samlet - gradvis skal udfases og produktionen flyttes til en nyopført Dell-fabrik i Lodz i Polen.

Således blev bygningen af den polske fabrik sat i søen for fire år siden.

Indtil videre vil Dell-fabrikken stå for at koordinere produktion, logistik og de forskellige leverings-funktioner af dele til Dells apparater.

Logistik skal optimeres

Fabrikken i Polen har samlet forskellige Dell-bærbare siden 2007, og produktionen på fabrikken skal nu skrues i vejret.

Dell har i mange år fastholdt, at selskabets succes med den direkte salgsmodel ikke mindst skyldes dets evne til at optimere den dyre logistik, som produktion af en computer indebærer, hvor dele først skal indkøbes - ofte fra hele verden - dernæst sendes til samlefabrikken, dernæst samles, hvorefter det færdige apparat skal sendes til kunden.

En optimering af modellen indebærer imidlertid, at apparaterne hele tiden samles på et prismæssigt konkurrencedygtigt sted, og her er Irlands storhedstid ved at rinde ud.

Da den store fabrik i Limerick - som Computerworld besøgte for to år siden - blev grundlagt, var der nemlig stor arbejdsløshed i Irland, hvor både uddannelses-niveauet og lønningerne var lave.

Det billede har imidlertid ændret sig markant i de seneste år, hvor Irland for alvor er kommet med på opsvings-bølgen.

Svært at skaffe arbejdskraft

Det har betydet, at det er blevet langt sværere at skaffe den nødvendige arbejdskraft. I højsæsonen, hvor fabrikken har kørt på alle cylindre, har det endda været nødvendigt at hente arbejdskraft ind til samlebånd og pakkeri fra østeuropæiske lande, fordi det har været umuligt at skaffe nok lokal arbejdskraft.

I Limerick ligger også Dells kommando-center for EMEA-området samt det såkaldte Global Innovation Solutions Centre, og her vil de fortsat ligge.

Fabrikken samlede i sin storhedstid op til 50.000 Dell-enheder - servere, bærbare og stationære computere - om dagen med en samletid per bærbar på blot seks minutter og en samlet produktionstid - inklusive inklusive test, transport og pakning - på tre timer.

Selskabet meddelte allerede for et år siden, at selskabet ville skære mindst 8.000 job væk i et forsøg på at strømline produktionen, og har i det hele taget kæmpet for at bibeholde sin position i flere år.

Samtidig har finanskrisen ramt selskabet, der blandt andet i november bønfaldte sine medarbejdere om at holde fri uden løn.

Også konkurrenten Lenovo har meddelt, at der er en større fyringsrunde på vej, som også kommer til at ramme den danske forretning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere