Artikel top billede

Prisen er for høj til den mobile revolution

Prisen er for høj på det mobile bredbånd, mens tilgængeligheden og båndbredderne er for lave til et mainstream-gennembrud. Om få måneder vender billedet 180 grader, spår teleanalytiker.

Forbruget af mobil-data eksploderer, men det helt store kunde-rykind lader vente på sig.

Ifølge IT- og Telestyrelsens halvårsstatistik for første halvår 2008 benytter omkring 163.000 - eller tre procent af befolkningen - et mobilt USB-modem eller datakort, når de skal på nettet.

I alt benytter en tiendedel af danskerne mobil datatrafik via enten en pc eller en mobiltelefon.

Det helt store, folkelige gennembrud på mobilt bredbånd på både pc'en og mobiltelefonen lader dog ifølge teleanalytiker Torben Rune fra Netplan vente på sig, fordi priserne, tilgængeligheden og hastighederne stadig får kunderne til at holde fast ved ADSL-forbindelserne som den primære navlestreng til internettet.

"Prisen på data er helt klart det vigtigste parameter for at få flere med på den mobile internet-bølge. Teleselskaberne kunne givetvis tjene det samme, hvis de satte priserne ned, for så ville flere folk koble sig på det mobile bredbånd," siger Torben Rune.

Ikke noget for Hr. og Fru Danmark - endnu

Han forklarer, at erhvervslivet oftest kun bruger internettet på mobilen til mail- og kalender-synkroniseringer. Lavere priser og højere hastigheder på det mobile internet vil få flere til at benytte de "sjove" tjenester som eksempelvis video, der vil tiltrække massive kundemængder.

"I dag kan man få syv megabit i medvind, men de hastigheder skal helt op på de gængse ADSL-hastigheder over hele landet, før Hr og Fru Danmark dropper stikket i væggen til fordel for det mobile internet på både pc'en og mobiltelefonen," vurderer Torben Rune.

"Der er et kæmpe-potentiale i det mobile internet, og der vil givetvis også komme nye tjenester som overvågning og mobile videokonferencer, hvis og når priserne falder," fortsætter han.

Den nye generation af pc'er med indbyggede internetmodemer og brugervenlige mobilterminaler som iPhone'en er dog ifølge Torben Rune med til at gøre internettet mere mobilt.

Teleanalytiker Brian Troelsen fra analysehuset IDC peger også på prisen som den største hæmsko for mainstream-udbredelsen af det mobile internet på mobiltelefonen.

Venter utålmodigt på netværk

"Når folk kun skifter mobil-telefonen ud hvert tredje år, så skal der nogle mobil-generationer til, før alle har 3G-mobiler. Og folk skifter ikke mobilen ud, bare fordi de kan få hurtigt og mobilt internet," siger IDC-analytikeren.

Kig på mobiltelefonens udvikling

Torben Rune pointerer, at man i fremtiden sagtens kan forestille sig abonnementspakker, hvor kunderne får både ADSL og mobilt bredbånd med i prisen.

Men den kombinationspakke tror teleanalytiker John Strand fra Strand Consult ikke på, selv om han vurderer, at flere teleselskaber vil prøve at prakke kunderne en sådan pakke på halsen.

"Det danske marked er ekstremt uhomogent. I 40 procent af de danske husstande bor der singler, der i lighed med mobiltelefonens udvikling i stigende omfang vil vælge mobiliteten frem for den faste forbindelse eller en dyrere kombinationspakke," vurder John Strand.

Han forklarer i den sammenhæng, at selv om mobiltelefonen i mange tilfælde koster mere end det femdobbelte af fastnettelefonen, taber den gamle knogle konstant terræn til dens mobile efterkommer.

ADSL vs. HSDPA

John Strand fremhæver TDC's, Sonofons og Telias manglende færdigudvikling af HSDPA-nettet som den allervigtigste årsag til, at ikke flere danskere er online på farten lige nu.

"Når HSDPA-nettene står færdige om et halvt år vil vi se, at priserne falder og hastighederne og tilgængeligheden stiger markant. Lige nu er der rigtig mange, der venter utålmodigt på, at netop priserne falder og dækningen bliver bedre," siger han.

John Strand spår på den baggrund, at til sommer vil teleselskaberne gå endnu mere aggressivt til værks.

Inden året er omme, vil således minimum ét af teleselskaberne sælge en mobil bredbåndsforbindelse på to megabit for omkring 100 kroner, hvilket er konkurrencedygtigt med de nuværende ADSL-forbindelser.

Det abonnement vil dog givetvis være kraftig begrænset på download-mængden og umulig for menigmand at logge på peer-to-peer-tjenester med.

"Vi vil se samme mobile udvikling i Danmark som i lande som Sverige, Finland og Østrig, hvor flere hopper på det mobile bredbånd. Alene i Østrig er 35 procent af alle bredbåndsforbindelser i dag mobile, og det tal vil givetvis stige," afslutter John Strand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere