Artikel top billede

Danskere med den digitale signatur på en USB-stick kan være løbet ind i problemer med at betjene sig selv på nettet efter problemer hos DanID.

20.000 danskere ramt af signatur-nedbrud

Der har været lukket for den digitale borgerservice for 20.000 danskere, siden signatur-udbyderen DanID før jul løb ind i opdateringsproblemer.

Hvis telefonerne på landets kommuner har ringet lidt mere end normalt efter jul og nytår, kan det måske skyldes, at 20.000 danskere i knap tre uger har haft problemer med deres digitale signatur.

For borgere med en mobil USB-signatur har der nemlig været lukket for elektronisk selvbetjening på enkelte tjenester siden jul.

Det bekræfter John Christensen, forretningsansvarlig hos signatur-udbyderen DanID.

"Vi har kendt problemet de sidste 14 dage, men har ikke lagt en løsning ud endnu, fordi vi har skullet igennem en del udvikling og test først," siger han.

Opdatering skabte problemer

Den uventede lukketid skyldes en opdatering af OpenSign-softwaren, der bliver brugt til at lave underskrifter i en browser.

Opdateringen skulle forbedre sikkerheden ved OpenSign, men skabte i stedet problemer hos DanID.

Det har betydet, at danskere med en USB-signatur er blevet mødt med en fejlmeddelse, hvis de eksempelvis har forsøgt at flytte signaturen fra USB-stick'en til computeren.

OpenSign er resultatet af Open source-projektet OpenOCES, der startede som en del af aftalen om udviklingen af den digitale signatur, som TDC indgik med Videnskabsministeriet.

OpenSign fulgte signaturen, da DanID overtog jobbet fra TDC 1. juli 2008.

Begrænset problem

Af de mere end én million danske signaturer er kun 20.000 udstedt på USB-stick. Det er uvist hvor mange, der reelt er i brug.

Desuden har problemerne med at logge ind været begrænset til de tjenester, der ikke understøtter signaturen på et flytbart medie.

Borgerne har derfor stadig kunne logge ind hos blandt andre Skat.

Det betyder i praksis, at kun ganske få danskere har været berørt af problemerne, mener John Christensen.

Derfor har en løsning ladet vente på sig.

"Det har været en benhård prioritering fra vores side om at sætte ind, hvor det gav mest mening. Og så har denne her sag lige måtte ligge lidt længere," siger John Christensen.

Senest mandag morgen kan danskerne med digital signatur på en USB-stick igen betjene sig selv fra hjemmets fire vægge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere