Artikel top billede

Stein Bagger blev verdensberømt i Danmark for den dramatiske konkurs i IT Factory i 2008. Men han var ikke den eneste. 2008 blev rekordår målt på antallet af konkurser i it- og telebranchen. Foto: Mads Elkær. (Foto: Mads Elkær)

112 it-virksomheder krakkede i 2008

2008 blev et katastrofeår for virksomhederne i den danske it- og telebranche. 45 procent flere gik konkurs end året før.

Der er næppe nogen tvivl om, at IT Factorys konkurs var den mest opsigtsvækkende it-konkurs i 2008. Men det var langt fra enestående.

2008 var nemlig et rekordår opgjort på antallet af konkurser i it- og telebranchen.

Det viser en optælling, som kreditvurderings- og analysevirksomheden Experian har foretaget for Computerworld.

I alt drejede 112 danske it- og teleselskaber nøglen om i løbet af året, der særligt vil blive husket for starten på den internationale finanskrise, der stadig sætter dybe spor i branchen.

Især årets sidste kvartal var hårdt for it- og telebranchen. Alene i december 2008 krakkede flere virksomheder end i et gennemsnitskvartal i 2007.

Sammenlignet med december 2007 steg antallet af konkurser med 233 procent i årets sidste måned.

Det er der - måske - en naturlig forklaring til.

"Fra 2003 til 2007 var der været rekordmange nystartede virksomheder. Så 2008 har også drejet sig om at skille fårerne fra bukkene, for nogle af dem har ikke været sunde. Og så har finanskrisen selvfølgelig fået konkursbølgen til at rulle," siger Camilla Rose, kommunikationschef i Experian.

Kæmpevækst i konkurser

Set over hele året svarer de 112 konkurser til en stigning på 45 procent i forhold til året før. Dengang lukkede og slukkede kun 77 virksomheder i den danske it- og telebranche.

Dermed klarer it-Danmark sig lidt bedre end landet som helhed. Her gik 61,6 procent flere konkurs end i 2007. Fra 2.386 i 2007 til 3.856 konkurser i 2008.

It-branchen er usund

Allerede i efteråret viste statistikerne, at it-branchen var på vej mod et katastrofeår.

Tal fra Experian viste nemlig, at 21,4 procent af it-selskaberne havde retning mod konkurs.

Det drejede sig om virksomheder med underskud og med en angrebet egenkapital, altså hvor egenkapitalen er mindre end lovens krav. Hvis disse to forudsætninger er til stede samtidig, har virksomheden retning mod konkurs.

"Det var nogle alarmerende høje tal dengang," siger Camilla Rose, kommunikationschef i Experian.

Flere konkurser i 2009

Desværre er der intet, der tyder på, at 2009 vil blive mindre dramatisk end 2008.

Der er nemlig stadig masser af virksomheder, der er i fare for at ende som et tal i statistikkerne, forklarer Camilla Rose.

"Vores analyser viser, at vi slet ikke er færdige med konkursbølgen, for antallet af virksomheder, der er registreret som dårlige betalere i Experians RKI-register, er steget markant," siger hun.

Derfor er hendes bud på fremtiden dystert:

"I løbet af det næste halve år vil vi se nogle af de virksomheder dreje nøglen om," vurderer hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere