Artikel top billede

Sammen med naboerne mod nord fører Danmark an i udrulningen af fiber i Europa. Slovenien klemmer sig dog ind imellem.

Danmark er vindernation i en taberregion

Vi er helt med fremme i udrulningen af fibernet, men Europa som helhed er kørt agterud af USA og specielt flere asiatiske lande.

I år 2013 vil mere end hver femte danske husstand have adgang til en fiberforbindelse. Det spår chefanalytiker Graham Finnie fra analysehuset Heavy Reading. Kun Sverige, Slovenien og Norge vil indtage bedre pladser i Europa, men andre lande halter noget efter.

"Vi har måttet nedjustere vores prognose fra sidste år, for det har vist sig, at de etablerede teleselskaber i Europa er kommet meget sløvt fra start med udrulningen af fiber," fortæller Graham Finnie.

Han fremhæver de nordiske lande samt Slovenien som de gode eksempler, mens et land som Tyskland endnu ikke har rykket.

"Der er kommet nogle gode verbale tilkendegivelser fra flere teleselskaber som eksempelvis Deutsche Telekom, men jeg må understrege, at det er verbalt. Der kommer nok ikke til at ske så meget i 2009," siger Graham Finnie og henviser til den globale finanskrise.

Graham Finnie præsenterede udsigterne for de kommende år på den europæiske fiberkongres, FTTH Council Europe, der onsdag og torsdag finder sted i Bella Center, København. Analytikeren pegede dog på en europæisk chance for at indhente noget af efterslæbet i forbindelse med nationale hjælpepakker.

"Med finanskrisen er det muligt, at nogle europæiske regeringer vil støtte fiberinfrastruktur-projekter direkte for at sætte gang i økonomien, og det kan sætte skub i udrulningen af fiber de kommende år," siger Graham Finnie.

Asien rykker for fuld kraft

Mens det kniber i Europa, har flere asiatiske lande taget teten, og andre har lagt meget ambitiøse mål for fremtidens fibernet i landet. Ifølge teleanalytiker Lynn Hutcheson fra teleanalysefirmaet Ovum sidder Asien i dag på 80 procent af verdens fiberabonnenter. Japan og Sydkorea er førende, men et land som Singapore har lagt en ambitiøs strategi.

"IDA (Singapores svar på IT- og Telestyrelsen) vil sikre 50 procent af landets husstande fiberadgang i 2010, og i 2015 skal 90 procent være tilkoblet," fortæller Lynn Hutcheson.

Fiber vinder frem i USA

Andelen af husstande med adgang til fiber er i dag tæt på nul i Singapore. Også i Kina forventes der enorme vækstrater inden for fiber, og inden for en overskuelig fremtid vil landet formentlig overhale Japan som det land, der har flest fiberabonnenter.

På det nordamerikanske kontinent fører USA an i etableringen af nye fiberforbindelser. Det er specielt telegiganten Verizon, der trækker udviklingen. Selskabet står for 70 procent af alle fiberforbindelser på det amerikanske marked. Her kan 12 procent af alle husstande få fiber, mens tre procent har gjort brug af det.

"Verizon har investeret kraftigt i fiber for at finde et vækstområde, efter at telefonen er røget på retur," siger president Michael C. Render fra det amerikanske analyseinstitut RVA LLC Market Research.

Han fremhæver, at der specielt kom fart over feltet, da de amerikanske telemyndigheder fastslog, at selskaberne får fuld kontrol over de netværk, som de selv udruller.

"Myndighederne sikrede, at de amerikanske selskaber ikke skulle åbne deres netværk, og det gjorde, at Verizon kunne investere mere aggressivt," fortæller Michael C. Render.

Det amerikanske fibermarked har også en række mindre spillere i landdistrikterne. Blandt de mindre spillere er små teleselskaber med helt ned til 500 abonnenter. Disse små firmaer sidder på syv procent af fibernettet i USA.

"I øjeblikket er det selskaberne, der driver udviklingen frem, fordi de ser et behov for at opdatere infrastrukturen. I fremtiden bliver det nok i højere grad forbrugerne, når de kan se fordelene," forklarer Michael C. Render.

I dag går 17 procent af de amerikanske internetbrugere på internettet via et traditionelt modem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere