Artikel top billede

Foto: Dansk Bredbånd

Fibermarkedet på vej mod gennemsigtighed

EU-Kommissionen forventer, at fiberselskaberne inden sommer får klarhed over, efter hvilke regler de kan nedgrave fiberkabler.

Der har indtil nu været uklarhed i Europa over, hvorvidt fiberselskaberne får fuld kontrol over den fiber, de selv har gravet ned. I Danmark har elselskaberne lov til at kontrollere deres egne net, mens andre lande har måttet agere anderledes, fordi udrulleren af fiber var den i forvejen største spiller på markedet.

Nu prøver EU-Kommissionen at skabe klarhed med et nyt udspil, som Parlamentet og Ministerrådet skal tage stilling til, inden det kan vedtages og træde i kraft til sommer.

"Vi vil have infrastrukturbaseret konkurrence, hvor det er muligt, mens vi vil have servicebaseret konkurrence, hvor det er nødvendigt for at sikre konkurrence," fortæller generaldirektør Bernd Langeheine fra EU-Kommissionen.

Den infrastrukturbaserede konkurrence indebærer, at selskaberne skal udrulle egne netværk, som skal konkurrere med hinanden. Et af argumenterne bag denne model er, at det øger incitamentet til investeringer.

"Det er vigtigt, at vi tager hensyn til dem, der investerer i infrastrukturen og tager risici," siger Bernd Langeheine.

Han er en af talerne på den europæiske fiberkongres FTTH Council, der onsdag og torsdag finder sted i Bella Center i København. Bernd Langeheine understregede samtidigt, at det kan blive nødvendigt at gribe ind fra myndighedernes side i de områder, hvor der ikke er et tilstrækkeligt økonomisk grundlag for større investeringer i fiber.

Den danske model

Danmark er et af de lande, hvor den infrastrukturbaserede konkurrence finder sted, og det har sendt Danmark ind i den internationale top over lande med mest fiber. Det er sket på trods af, at Danmark ikke har skudt statsmidler i fiberudrulningen.

"Vi er her ikke for at fremme en bestemt teknologi som fiber, men for at fremme teknologi. Markedet må afgøre, hvilken teknologi der skal vinde," siger vicedirektør Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen.

Vicedirektøren er også en af oplægsholderne på den internationale kongres, som har mere end 2.000 gæster fra hele verden. Det danske syn på udrulningen af fiber får støtte fra den hollandske telestyrelse. Holland er et af de lande, som i Europa er begyndt at rykke i fiberteknologi.

"Vi har i Holland set, at infrastrukturbaseret konkurrence er vejen frem," fortæller program manager Gerard Boogert fra den hollandske telestyrelse, OPTA.

"Fiber er dyrt. I Holland skal alt sammen bygges fra bunden. Tidligere har vi haft et gammelt netværk som kunne udvikles," siger Gerard Boogert.

Han påpeger, at det er altafgørende, at der kommer klarhed omkring, hvad telemyndighederne vil regulere. Ellers vil investorerne være nervøse for at gennemføre investeringer, hvis deres forretningsplan pludselig kan risikere at se helt anderledes ud, tilføjer han.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere