Artikel top billede

Thomas Rosenstand, optimeringsekspert, Concept Interest, og Peter Friis, Googles administrerende direktør i Danmark, om troværdighed.

Kan man stole på Googles søgeresultater?

Pro et Contra: Nogle firmaer forsøger at manipulere med søgeresultaterne på de store søgemaskiner. Vil det svække søgeresultaternes troværdighed, hvis den tendens griber om sig?

Pro et Contra: Søgemaskinen Google er danskernes absolutte favoritsites, når det kommer til at finde oplysninger på nettet.

Vi bruger millionvis af timer i selskab med den minimalistisk udseende søgemaskine, der omsætter for henimod en halv milliard kroner i søgeannoncering.

Men får brugerne, det de leder efter - og kan man overhovedet stole på de resultater, der kommer frem?

Computerworld har sat spørgsmålet på spidsen og spurgt to personer:
Kan man stole på Googles søgeresultater?


Peter Friis, Googles administrerende direktør i Danmark.

JA - Google jagter amoralske elementer
Google rangerer ikke søgeresultaterne efter, hvem der betaler eller søgemaskineoptimerer mest. Rangeringen er derimod afhængig af, hvilke hjemmesider, der er mest relevante ud fra, hvordan brugerne benytter teknologien.

Selv et blogindlæg fra en relativ lille hjemmeside kan jo godt ligge højt i en Google-søgning, hvis det er relevant, og rigtig mange brugere læser, kommenterer og linker til det.

Der altid være forsøg på at optimere sig mod søgemaskinen og manipulere en hjemmeside højere i en Google-søgning, men folk risikerer jo bare at blive afsløret af vores søgerobotter og search quality team, som undersøger den slags.

Derudover har vi millionvis af brugere, der kan hjælpe os med at finde hjemmesider, der forsøger at snyde sig til en højere placering. Vores brugere gør os ofte opmærksomme på, når reglerne bliver brudt. Og vi tager vores bruger-respons meget alvorlig.

For hele tiden at forfine vores søgeresultater er søgemaskiner som Google, Yahoo og Microsoft i konstant kamp mod uetiske og amoralske elementer i søge-verdenen.

Der er huller, som vi hele tiden arbejder på højtryk på at lukke, og så sidder der visse personer på den anden side, der prøver at udnytte hullerne.

De personer bliver straffet af Google, ligesom man bliver straffet, når man snyder i skat eller i sport. Vi har sanktioner, der blandt andet inkluderer helt at fjerne websites, som ikke overholder reglerne.

Nej - Google er sjældent hele sandheden


Thomas Rosenstand, optimeringsekspert, Concept Interest.

Nej - Google er sjældent hele sandheden
Man kan stole på Google og de andre søgemaskiner på deres maskinernes præmisser - men du kan ikke nødvendigvis stole på de resultater, som Google viser dig.

Af en eller anden helt ufattelig årsag har folk valgt at hive internettet og i særdeleshed en søgemaskine som Google helt ud af sammenhæng med andre medier. Googles søgemaskine fratager jo på ingen måde mennesker fra at være kildekritiske.

For eksempel ved vi jo godt, at når vi ser en film spækket med skjulte reklamer eller et nyhedsindslag fra Christiansborg i fjernsynet, så drejer det sig om en manipuleret virkelighed.

Oven i video-redigeringen har tv-stationer som DR1 og TV2 hver deres grundholdning og indgangsvinkel til historier, og derfor ser man ofte den samme historie fra to forskellige synspunkter. Men når vi går på Google tror folk, at søgeresultaterne viser den endegyldige sandhed, hvilket langtfra er tilfældet.

Hvis man sammenligner de forskellige søgemaskiners resultater, er de lige forkerte eller lige rigtige alt efter, hvad der giver den individuelle bruger de mest relevante resultater.

Søgemaskiner som Google, Yahoo og Microsoft Live er jo bare kanalvælgere, der ligesom DR1 og TV2 hver især viser en manipuleret virkelighed.

Derfor bør folk i bund og grund være lige så kritiske over for Google eller en anden søgemaskine, som de er over for shampoo-reklamer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere