Artikel top billede

Gyldendal tror på e-bøgerne

Mens Danmark i dag er et uland på e-bogsområdet, forudser forlagschef hos Gyldendal, at det nok skal komme. Forlaget er i fuld gang med at tage udfordringen op og vil allerede i år øge udbuddet.

Som Computerworld kunne kunne berette i sidste uge, står det skidt til for de danske e-bøger. Der er hverken udbud eller efterspørgsel og dermed intet marked.

Men hos Gyldendal, som er en af aktionærerne i Ebog.dk, men også sælger e-bøger via andre kanaler, er man ved at gøre klar til et indtog på netop dette nichemarked, ligesom det for to år siden var tilfældet med lydbøger.

"Gyldendal gik ind på lydbogsmarkedet for to år siden, og det er lykkedes os at lave en ikke ubetydelig forretning på den tid," siger forlagschef Cliff Hansen.

Er fantasien derude?

Direktør i Publizon, Steffen Sørensen, efterlyste for et par dage siden fantasi hos de danske forlag, som efter hans mening endnu ikke har turdet satse rigtigt på e-bøger.

"Jeg oplever det lidt som en Catch-22. Der er mangel på udbud, og det giver mangel på efterspørgsel, som giver mangel på udbud igen, fordi forlagene har svært ved at se en forretning i det," vurderer Steffen Sørensen.

Den problematik kan Cliff Hansen godt nikke genkendende til, og han anerkender, at der skal større satsninger til, hvis markedet skal udvikles til noget bæredygtigt.

"Jeg tror, Steffen har ret i, at der har været en mangel på titeludbud, og det er vi i fuld gang med at gøre noget ved," siger Cliff Hansen.

"Vi tror på, at lige så snart vi begynder at vælte titler ud, så begynder der at være interesse. Vi mener jo, at vi sidder med mange interessante titler, og det er vi sikre på vil være med til at øge efterspørgslen."

Cliff Hansen tror dog ikke, at en revolution vil komme på grund af et enkelt produkt, men i stedet på en bred front. Derfor fokuserer man hos Gyldendal på at udvikle til mange formater, så kunderne selv kan vælge, hvor e-bogen skal læses.

"Vi skal levere indholdet på den måde, som brugerne gerne vil have det. Det kan være på én måde i dag, og en anden i morgen. Derfor er den interne proces også baseret på en XML-løsning, så vi kan få det i de rigtige strukturer og formater og levere i det, der nu er relevant," siger han.

Erfaringer fra musikbranchen

På mange områder kan man sammenligne bogbranchens forestående udfordringer med musikbranchens, som i sin tid valgte at låse musikfiler med kopibeskyttelse, uden det store held.

Den problematik er Cliff Hansen opmærksom på, og der er da også blevet trukket på erfaringerne fra musikbranchen i forbindelse med e-bøger.

"Der begik man jo nogle fejl i starten - set med vores øjne. Blandt andet ved kopibeskyttelsen. Jeg tror, de fleste anerkender, at musikbranchen begik en brøler ved at beskytte musikken så voldsomt, at selv dem der havde lyst til at købe den, dårligt kunne," fortæller Cliff Hansen.

"Og hvis det endeligt lykkedes, så var det i et dårligt format, mens man, hvis man piratkopierede, fik musikken nemt og hurtigt og i et format, man kunne bruge."

Ikke noget helt nyt

Problematikken har tidligere været oppe hos Gyldendal, som i dag sælger lydbøger helt uden nogen form for DRM (Digital Rights Management), ligesom musikindustrien i dag gør mange steder.

"Erfaringerne er, at det fungerer rigtig godt," fortæller Cliff Hansen, som dog anerkender risikoen i at sælge materialet på den måde.

"Vi støder selvfølgelig på noget piratmateriale her og der, og så gør vi noget ved det. Men det skal ikke forhindre, at vi kan sælge det til de ærlige brugere."

Om e-bøgerne fremover skal være beskyttet af DRM fra Gyldendals side, er endnu ikke helt afklaret. Som udgangspunkt er Cliff Hansen positiv overfor de muligheder, der ligger i PDF-filer på nuværende tidspunkt, men samtidig mener han, at det er et spørgsmål om balance mellem ophavsret og brugervenlighed.

"Den generelle holdning er, at det ikke nytter noget at beskytte sig så voldsomt, at der ikke er nogen, der kan have glæde af det materiale, man laver. Hvis det giver problemer, så må vi overveje det igen," siger Cliff Hansen.

Cliff Hansen tror på, at vi i løbet af to til tre år vil se et marked for e-bøger i Danmark, som er "kommercielt interessant."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere